kontrola hrane

Tolušić: Hrvatska hrana je najkvalitetniji proizvod koji domaći potrošač može kupiti

23.04.2018 u 15:53

Bionic
Reading

Europskim novcem sufinanciran je novi osječki laboratorij Inspecto Lab za kontrolu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. To je jedan od 39 službenih laboratorija u Hrvatskoj, a privatnih ovoga tipa tek je pet. Projekt je vrijedan 24,5 milijuna kuna

Osječani su u projekt krenuli prije tri godine s 49 zaposlenih, a sada ih je već 73. S uvođenjem novih metoda i tehnologija, taj se broj planira i povećavati. Zbog toga stalno tragaju za inženjerima kemije i prehrambene tehnologije, ali i agronomima.

'Laboratorij je koncipiran tako da ima sve sljedivosti, od polja do zdravstvene ispravnosti proizvoda. Kada kažem gotov proizvod, onda možemo ponuditi ispitivanja iz područja mikrobiologije, zdravstvene ispravnosti hrane. Možemo odrediti sve pesticide u grupi od nekih 500 aktivnih tvari, mikotoksine, teške metale, sve vrste kontaminata', objasnio je prilikom otvorenja čime se bave u Inspectu vlasnik i direktor tvrtke Ante Nevistić.

Na pitanje kakva je hrana u Hrvatskoj, Nevistić odgovara kako je to širok pojam.

'Hrvatska se svrstava u grupu zemalja, s obzirom na okruženje, s manjim toksikacijama. Možemo reći kako imamo dobru, zdravstveno ispravnu hranu', dodaje Nevistić.

Potvrdio je to i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvarajući novi laboratorij.

  • +17
Otvoren InspectoLab i obilježeno 20 godina poslovanja tvrtke Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Osobno smatram, kada govorimo o hrvatskoj hrani, da je ona najkvalitetniji proizvod koji hrvatski potrošač može kupiti. Sve proizvođače kontroliramo na dnevnoj razini, pogotovo kada je u pitanju meso, i to može građanima omogućiti povjerenje u ono što se nalazi na policama', komentirao je ministar Tolušić kvalitetu hrvatske hrane.

Na novinarsko pitanje o povratku Državnog inspektorata, odnosno objedinjavanja različitih inspekcija koje su sada razbacane po različitim ministarstvima, rekao je kako će inspekcije koje se bave hranom ostati samostalne jer su najvažnije i nikada nisu bile dio inspektorata.

'Podržavam to. Hrana je osjetljivo pitanje i područje te se o njemu mora voditi posebna briga', dodao je on.

Na upit kako farmaceutske tvrtke mijenjaju tarifne brojeve proizvoda da bi izbjegle plaćanje PDV-a rekao je: 'Upozorili su me. Kontroliramo to u suradnji s Ministarstvom financija i Poreznom, a ako se to utvrdi, bit će najoštrije kažnjene.'