KUPUJMO BUGARSKO

Tolstojev potomak izazvao bijes bugarskog premijera

26.09.2016 u 22:39

Bionic
Reading

Poznati ruski televizijski voditelj Petar Tolstoj, koji je kao kandidat Jedinstvene Rusije pobijedio na izborima za Državnu dumu na većinskoj listi u Moskvi, podigao je jučer veliku prašinu izjavom da će kupiti cijelu Bugarsku

Izjava ruskog novinara Petra Tolstoja, potomka slavnog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, postala je goruća tema na svim bugarskim televizijama. Naime, na pitanje novinara bugarske državne televizije o parlamentarnim izborima u Rusiji hoće li u slučaju izbora za Dumu voditi prijateljsku politiku prema Bugarskoj, piščev potomak odgovorio je na krajnje provokativan način.

'Naravno, jednostavno ćemo je cijelu kupiti. Ionako smo već kupili polovicu obale', kazao je Tolstoj, nakon čega je ta šala, kako je tu izjavu sam Tolstoj kasnije okarakterizirao, izazvala jaku antirusku kampanju u Bugarskoj.

'Iznenađuje me na koji način je neadekvatno ocijenjena ta apsolutno humoristička izjava', kazao je ruski parlamentarac dodajući kako se ta izjava odnosila na to da Rusi aktivno kupuju nekretnine na teritoriju Bugarske.

'Nema tu ništa loše, niti je bilo. Ni na koji način nisam želio uvrijediti Bugarsku i Bugare', izjavio je Tolstoj, a prenosi ruska agencija Sputnjik.

Tolstojeva izjava pokrenula je pravu lavinu u Bugarskoj, osobito među tamošnjim političarima pa je tako bugarski premijer Bojko Borisov na sjednici vlade kazao kako ih je Tolstoj razbjesnio svojom izjavom.

'Bugarska ima povijest dugu 1.300 godina i nikome se za to vrijeme nije prodala', poručio je premijer, dok je ministar vanjskih poslova Danijel Mitrov nazvao Tolstojevu izjavu 'grubom i potpuno pogrešnom', a na svojoj stranici na Facebooku zapisao: 'Bugarska nije na prodaju i nikada neće biti!'

Reagirao je i bivši ministar unutarnjih poslova i šef Državne agencije za nacionalnu sigurnostCvetlin Jovčev koji je gostujući na bugarskoj državnoj televiziji kazao kako Tolstojeve riječi nisu prijetnja, ali kako su one dobar primjer ruskih agresivnih planova protiv Bugarske, podsjetivši na nedavne medijske spekulacije kako 320.000 Rusa koji su kupili nekretnine na crnomorskoj obali spremaju ni manje ni više referendum o odvajanju od Bugarske i pripajanju Rusiji.