TRIBINA HRAST-A U SJEMENIŠTU

Toliko o zabrani politike u crkvama

03.02.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački kardinal Josip Bozanić početkom godine donio Odredbu o korištenju crkvenih prostora i prostorija na području Zagrebačke nadbiskupije, kojom se brani održavanje političkih i stranačkih skupova u crkvenim prostorijama, u javnosti je takva poruka protumačena kao konačno uklanjanje politike iz crkve

Podsjetimo, Bozanićev 'dekret' o uklanjanju političkih skupova iz crkvenih prostorija prekršen je vrlo brzo. Naime, samo dan nakon donošenja Odredbe u prostorijama zagrebačke Crkve Sveta Mati Slobode na Jarunu održana je tribina desno

orijentiranog političkog pokreta Hrvatski rast, koji predvode Miroslav Tuđman i Josip Jurčević.

Da od zabrane političkih skupova u crkvama širom Hrvatske (a Bozanićeva odluka je upravo tako protumačena u većini vodećih medija u Hrvatskoj) neće biti ama baš ništa, postalo je jasno još tada, a konačna potvrda da se radilo samo o marketinškom triku zagrebačkog kardinala došla je danas.

Naime, isti politički pokret (HRAST) u subotu u prostorijama dvorane Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu organizira tribinu pod nazivom 'Dok mu hrašće bura vije'. Teško je zamisliti da se takva tribina održava bez znanja i blagoslova tamošnjih crkvenih vlasti.

Naravno, poznavatelje prilika u hrvatskoj Katoličkoj crkvi neće nimalo iznenaditi podatak da stranke desne provenijencije i dalje od Crkve dobivaju prostor za promociju svojih političkih ideja. Naime, formalna crkvena vlast kardinala Josipa Bozanića odnosi se isključivo na Zagrebačku županiju, odnosno Grad Zagreb, pa shodno tomu i sve odluke koje donese.

S druge strane, na čelu Katoličke crkve u Hrvatskoj je Hrvatska biskupska konferencija, odnosno njezin predsjednik, mons. Marin Srakić. A podsjetimo, ni HBK ni Srakić nisu ni pokušali zabraniti i ukloniti političke stranke iz crkvenih prostorija, tako da je, iz perspektive Katoličke crkve, situacija u 'sekularnoj' Hrvatskoj posve jasna – politika itekako ima svoje mjesto u crkvama, a posebno ako se odnosi na pokrete koji se nalaze na desnoj polutki domaće političke scene.

Hrvatska je, naravno, svojim Ustavom definirana kao sekularna država, ali u državi u kojoj Crkva određuje kako će izgledati zakoni poput onog o medicinski potpomognutoj oplodnji nije nikakvo čudo da je medijski spin o 'tjeranju politike iz crkava' i dalje samo to – prilično proziran pokušaj manipulacije javnosti.