JESENSKA SHEMA HRT-A

Togonal i Hloverka podijelili 'Otvoreno'

06.09.2011 u 16:00

Bionic
Reading

HRT je, mjesec dana kasnije nego što se najavljivalo, objavio jesensku programsku shemu koja starta 19. rujna. Ili, da budemo precizniji, objavili su njen veći dio, ali ne i ono ključno oko čega se mjesecima lome koplja – kako će biti koncipiran program i tko će voditi emisije oko izborne utrke i referenduma za EU. Ključne, udarne termine na HTV-u u drugim emisijama preuzela je desna struja na Prisavlju

U shemi koju je v. d. glavne urednice HTV-a Gordana Mrđen poslala Programskom je vijeću novost u Informativnom programu je povratak emisije 'Otvoreno' koju će tri puta tjedno od utorka do četvrtka voditi Hloverka Novak-Srzić i Mislav Togonal

Iako se špekuliralo da će Hloverka dobiti četiri termina, na kraju će imati maksimalno dva. Nova emisija je i 'Oko globusa' - tjedni pregled najvažnijih događaja u svijetu, autorice Elizabete Gojan. Unatoč najavama i tvrdnji samog autora Gorana Rotima da će nagrađivane 'Paralele' biti skinute s programa, to se neće dogoditi. Zato se mjesta u jesenskoj shemi nije našlo za Denisa Latina koji od ugašene 'Latinice' na Prisavlju uglavnom ispija kave.

Novost u programu je i emisija 'To je Europa' autora Damira Matkovića koja daje priliku gledateljima da sami provjere kako žive građani u Europskoj uniji. Glavni junak emisije je gledatelj HTV-a koji traži odgovor na svoje pitanje vezano za EU, a kamera prati njegov put do odgovora.

Novosti stižu i iz gledanog 'Dnevnika 3' u kojem se kao voditeljica više neće pojavljivati Dijana Čuljak koja će preuzeti mjesto glavne osobe zadužene za ovu emisiju. Tko će umjesto nje i vrlo vjerojatno Togonala preuzeti vođenje 'Trojke', u Odnosima s javnošću HRT-a nisu imali odgovor.

Zadnji vikend u rujnu rezerviran je za početak nove sezone 'Nedjeljom u dva' Aleksandra Stankovića. U novu sezonu ući će i 'Osmi kat' s Danijelom Trbović, a 'Hrvatska uživo' ostaje u svom terminu, baš kao i 'Dobro jutro Hrvatska'

Od novih domaćih dramskih serija valja svakako izdvojiti 'Lozu' scenarista Vlade Bulića, 'Provode i sprovode' koje režiraju Vinko Brešan i Goran Kulenović, a gledat ćemo i četvrtu sezonu 'Stipe u Gostima'. Domaće dokumentarce, iako je zapravo riječ o igrano-dokumentarno-obrazovnom projektu, predvode 'Hrvatski kraljevi' autora Domagoja Burića, a povodom dvadesete obljetnice pada Vukovara emitirat će se deset nastavaka dokumentarca 'Bitka za Vukovar'.

Iako je bilo najavljivano da će se u jesenskoj shemi naći kontroverzni serijal o Titu u režiji Lordana Zafranovića, njega barem do daljnjega nema u fokusu, baš kao što ni na proljeće neće biti showa 'Zvijezde pjevaju'.

'Zvijezde plešu' gledat ćemo ove jeseni zajedno sa Škorinom emisijom 'Država, selo, grad'. 'Sve u 7' novi je kviz rađen prema formatu 'Risking it all', koji će se emitirati dva puta tjedno. Koncipiran je na postavkama suprotnim od popularnog 'Milijunaša', a voditelj će biti Tarik Filipović.

Od novih serija inozemne produkcije HTV je otkupio 'The Wire' i 'Nijemi svjedok', dok će se hvaljena serija 'Prljavi seksi novac' vratiti s drugom sezonom, baš kao i 'Tračerica'dok će 'Dr. House' ući u šestu, a '24 sata' u osmu sezonu.

Unatoč smanjenom budžetu i gubljenju prava na određene prijenose, na HTV-u ćemo ipak gledati nogometnu Ligu prvaka srijedom, žensku i mušku rukometnu Ligu prvaka, Svjetsko prvenstvo u gimnastici, Davis cup, Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre u Londonu…