VRIJEDAN 285 MIL. KUNA

Todoriću unosan posao obnove studentskih domova u Zagrebu

19.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Radovi na obnovi studentskih domova Cvjetno naselje i Stjepan Radić konačno bi trebali početi jer je sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović donio odluku da se nakon propale javne nabave, posao preuređenja vrijedan 285 milijuna kuna, nakon izravnih pregovora dodijeli tvrtki Projektgradnja Ivice Todorića, vlasnika Agrokora. Obnova domova financira se s 220 milijuna kuna iz strukturnih fondova EU, dok ostatak pokrivaju Ministarstvo znanosti i Fond za zaštitu okoliša.

U domu Stjepan Radić na Savi obnovit će se sedam starih paviljona, a jedan prizemni dio s dvadeset soba potpuno će se prilagoditi osobama s invaliditetom. U Cvjetnom naselju će se, pak, preurediti svih osam paviljona.

Iako su radovi odavno trebali početi, zbog poništenog natječaja, sve se prolongiralo pa se, po svoj prilici, ni studenti neće u njih useliti prije iduće godine. Natječaj je, podsjetimo, poništen jer cijene i uvjeti koje su nudili izvođači nisu odgovarali SC-u pa je na kraju sve dogovoreno izravnim pregovorima s tvrtkom koju je prije dvije godine umalo ugašena.

Kako je tportal pisao, najveća slavonskobrodska građevinska tvrtka, tada u vlasništvu Željka Čigure, našla se u financijskim problemima.

Gradili su u to vrijeme niz objekata za Agrokor, uglavnom farmi i vinarija, ali prihodi su im padali i na kraju su završili u predstečajnoj nagodbi.

Tri Agrokorove tvrtke – Konzum, Belje i Vupik pretvorile su svoja potraživanja u vlasničke udjele u temeljnom kapitalu Projektgradnje i stekle 54 posto vlasništva. U predstečajnoj nagodbi utvrdilo se i da je Todorić Čiguru izdašno kreditirao kroz neosigurane zajmove pa je na kraju udio koncerna Agrokor završio na 67 posto vlasništva u slavonskobrodskoj tvrtki.

Tko se sve javio na poništeni natječaj javne nabave i kakve su bile ponude tih ponuđača te kakva je bila ponuda Projektgradnje pokušali smo doznati od sanacijskog upravitelja SC-a, ali bezuspješno jer odgovor na naš upit do zaključenja teksta nije stigao.

Ono što se danas čini kao propust zbog kojeg se sve otegnulo, pri čemu najviše trpe studenti koji su mjesto u domu dobili, a u njega ne mogu, je da se cijela priča oko rekonstrukcije pokrenula prekasno, iako Studentski centar u Obavijesti i namjeri sklapanja ugovora navodi kako je od 23. prosinca 2014. do 17. travnja 2015. u 115 kalendarskih dana, uz iznimne napore svojih stručnjaka, proveo javnu nabavu za tehničko savjetovanje, izradu feasibility studije i projektiranje, izradio projektnu dokumentaciju glavnog projekta i troškovnika, pripremio javnu nabavu za radove te objavio otvoreni postupak javne nabave za radove rekonstrukcije studentskih naselja dana 17. travnja 2015

SC i država očito nisu računali, iz neznanja ili nemara, da građevinari u Hrvatskoj često nalaze različite zakonske smicalice kako bi naručitelja radova prisilili da pomiče rok za otvaranje ponuda, dovodeći ga u vremensku stisku i zapravo ga prisiljavajući na prihvaćanje ponuđenog ili na izravne pregovore s nekim od njih.

Je li to rađeno i u ovom slučaju, nije poznato, ali ostaje činjenica da se SC našao u vremenskom škripcu jer svaki mjesec odgode radova značio je i 1,8 milijun kuna novog troška za državni proračun, ali i za roditelje studenata. Naime, država se obvezala da će svim studentima koji su ostvarili pravo na mjesto u domu dati subvenciju u iznosu od 400 kuna mjesečno za boravak kod privatnih iznajmljivača što je dovoljno tek za pokrivanje manjeg dijela troška.

Stoga je nakon što je 29. lipnja zaključeno da prispjele ponude ne zadovoljavaju, a natječaj se poništio 16. srpnja. Već tada sat je otkucavao nove troškove za državu, a ni moguće dizanje studenata na noge u izbornoj godini nije uputno pa se zbog žurnosti, jer više nije bilo vremena za novi natječaj kod kojeg je postojala opasnost da se ponovi isto, SC upustio u pregovarački postupak javne nabave, bez prethodne objave, s jednim gospodarskim subjektom.

U slučaju doma na Savi najprije se pregovaralo s austrijskim Strabagom, ali kako s njima nije pronađen zajednički jezik, dogovor je postignut s Todorićevom Projektgradnjom s kojom se jedino pregovaralo i dogovorilo oko doma na Cvjetnom.

Iako su u SC-u uvjereni da će domovi biti u funkciji i na raspolaganju za 4.563 studenta do kraja prosinca, a hoće li se to i dogoditi, ostaje tek za vidjeti.


Projekt preuređenja doma na Savi