NE SMIJE BJEŽATI

Todorić platio milijun eura i izlazi na slobodu. Odakle mu novac? Sloković kaže: Prijatelji...

20.11.2018 u 13:58

Bionic
Reading

Obrana Ivice Todorića uplatila je milijun eura jamčevine pa će osumnjičeni bivši vlasnik Agrokora uskoro izaći na slobodu. Potvrdio je to za tportal odvjetnik Čedo Prodanović

Nakon ročišta održanog na zagrebačkom Županijskom sudu odvjetnica Todorića, Jadranka Sloković je izjavila kako će njezin branjenik iz Remetinca izaći danas.

"Gotovo je ročište, sudac je ukinuo istražni zatvor, jamčevina je stigla, određene su mjere opreza. Gospodin Todorić je dao obećanje da neće napuštati boravište bez dopuštenja suda i to je to. Danas treba izaći", rekla je odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, dodavši da su prijatelji novac prikupljali tri dana.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je kako su uplatitelji poznati, ali da tu informaciju ne smije otkriti.

''Čim je sudac istrage dobio potvrdu da je jamčevina uplaćena odredio je ročište na kojem je bio i Todorić, koji je od suca istrage upozoren da ako bude prekršio odredbe jamstva ono pripasti državi,a protiv njega bi mogao biti pokrenut postupak", rekao je Devčić.

Todoriću su izrečene i mjere opreza: zabranjeno mu je napuštati boravište koje ima prijavljeno te ne smije napuštati područje grada Zagreba bez odobrenja suda. Također je bio dužan predati putovnicu.

Iznos jamčevine od 7,5 milijuna kuna odredilo je prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, koje je potvrdilo odluku suca istrage o istražnom zatvoru za bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, ali i ostavilo mogućnost da se on brani sa slobode, uz plaćanje pozamašne jamčevine.

Dolazak Ivice Todorića na Županijski sud nakon uplate jamčevine Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Todorić je prošle srijede ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, ispitivanje je trajalo tri sata, a sukus njegove obrane bio je, prema riječima jednog od njegovih odvjetnika Čede Prodanovića, 'davanje konteksta i pokušaja objašnjavanja situacije vezane uz sustav rada Agrokora i demantiranje navoda optužbe, što se može znati tek kad se sagleda poslovanje Agrokora u cijelosti, a ne izvođenje iz konteksta pojedinih dijelova'.

Nakon ispitivanja odvjetnica Jadranka Sloković okupljenim novinarima odgovorila je i na pitanje što će učiniti ako se odredi jamčevina viša od one koju je obrana ponudila, a koja se kretala oko milijun kuna.

'Novca nemamo, možemo u nekretninama, a s njima imamo određene probleme - mogli ste vidjeti u ranijim predmetima kako ide s nekretninama', rekla je u srijedu Sloković.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović dali izjave nakon ispitivanja Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Todorić je sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i dvanaest Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Od pokretanja istrage do srijede Todorić nije bio ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je među ostalim tvrdio da je žrtva političkog progona.