TOMISLAV NIKOLIĆ

'To što sam u nečijim očima viši li niži ništa mi ne znači'

15.06.2012 u 21:27

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u petak, po završetku summita šefova država i vlada zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kako će on osobno ''učiniti sve'' da on ne bude problem koji bi bio istican kao razlog za nemogućnost suradnje među zemljama regije.

''Mislim da sam svojim djelima već dokazao da sam potpuno posvećen ideji suradnje, sigurnosti i mira, ne samo u regiji, ali u regiji prvenstveno. Postoje različita izvlačenja iz konteksta, insinuacije, loša tumačenja, loše namjere, postoji i ljutnja kod nekih ljudi, ali sve to prođe, narodi i države moraju surađivati'', rekao je Nikolić.

Upitan očekuje li da će uskoro razgovarati s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem ipredsjednikom predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem, koji nisu bili na današnjem skupu, odgovorio je potvrdno, navevši kako on uopće ne predstavlja problem za te razgovore te da će svakako 'biti na raspolaganju' onog trenutka kada Josipović i Izetbegović odluče s njim razgovarati o budućnosti njihovih država i naroda.

Upitan da prokomentira to što je na današnjem skupu Hrvatsku predstavljao pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Nebojša Koharović a ne predsjednik Josipović, Nikolić je kazao kako on na današnjem skupu nije predstavljao sebe već Srbiju te da to što je on 'u nečijim očima niži ili viši' njemu ne znači ništa jer on želi da Srbija bude na visokom mjestu u svačijim očima, a da je svatko bio zastupljen onako kako je smatrao da treba biti zastupljen.

'Ja očekujem da poslije prolaznog nesnalaženja u nekim državama iz regije otpočne naša potpuna, zaista potpuna suradnja', ustvrdio je srbijanski predsjednik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednicima Makedonije i Crne Gore, Đorgeom Ivanovim i Filipom Vujanovićem.

U ranijem današnjem obraćanju sudionicima summita Nikolić je poručio kako je za Srbiju od strateškog značaja razvoj i kontinuirano unapređenje odnosa sa svim njenim susjedima, te da je zainteresirana za dalje unapređenje konstruktivnog političkog dijaloga i stvaranje povoljnih pretpostavki za trajno i suštinsko rješavanje preostalih otvorenih pitanja, na čemu ću se, kako je rekao, i on osobno angažirati.

Govoreći o Kosovu, kazao je kako principijelna pozicija Srbije ostaje nepromijenjena te da ona nikada neće eksplicitno ili implicitno priznati neovisnost Kosova. 'To predstavlja ustavni imperativ, kao i našu moralnu, povijesnu i iznad svega demokratsku dužnost. Ostajemo otvoreni za razgovore o svim pitanjima i spremni na kompromisna rješenja, kao što smo pokazali u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine', dodao je.

U završnici skupa nije usvojena zajednička deklaracija, jer se izaslanstvo Albanije nije složilo sa predloženim tekstom deklaracije. Nikolić je u obraćanju novinarima objasnio kako je deklaracija trebala biti usvojena konsenzusom te da je Albanija inzistirala na nečemu što druge zemlje nisu tražile. 'Radilo se o tome da se otvori novo poglavlje u ovoj organizaciji – da se predstavnicima administracije u Prištini omogući sudjelovanje na način koji za Srbiju nije prihvatljiv', naveo je Nikolić.

Članice SEECP-a Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumunjsku, Srbiju, Sloveniju i Tursku danas su predstavljali šefovi država, odnosno ministri vanjskih poslova ili njihovi pomoćnici i zamjenici. Izaslanstvo Hrvatske predvodio je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Nebojša Koharović, dok je iz BiH došao član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

U sklopu jedne od završnih točaka dnevnog reda na skupu je potvrđeno imenovanje srbijanskog diplomate Gorana Svilanovića za novog predsjednika Regionalnog vijeća za suradnju (RCC). Svilanović će na tom mjestu zamijeniti sadašnjeg glavnog tajnika hrvatskog diplomata Hidu Biščevića, a njegov bi trogodišnji mandat započeo 1. siječnja 2013.