REAKCIJE U BIH NA HAŠKU PRESUDU

'To što Karadžić nije osuđen za određeno ubojstvo, ne znači da nije masovni ubojica'

28.06.2012 u 21:06

Bionic
Reading

Odluka raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da bivšeg vođu bosanskih Srba oslobodi optužbi za genocid na području sedam općina u Bosni i Hercegovini u toj je zemlji u četvrtak izazvala oprečna reagiranja

Komentirajući ovu odluku ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija izjavio je novinarima u Sarajevu kako to što netko nije osuđen za određeno ubojstvo ne znači i da on nije masovni ubojica.

'Svima je poznato tko je Radovan Karadžić, a nadležni sud valja pitati zašto mu neka zlodjela nisu dokazana', kazao je Lagumdžija i dodao kako ipak ne dvoji kakav će biti konačni ishod suđenja bivšem vođi bosanskih Srba.

Za dužnosnike Republike Srpske i predstavnike udruga koje okupljaju pripadnike ratnog sastava vojske bosanskih Srba odluka Haaškog suda da se Karadžića oslobodi dijela optužbi za genocid istodobno je protumačena kao neka vrsta revizije svih ranijih presuda protiv pripadnika vojnog i političkog vodstva RS.

Ministar rada i boračke zaštite u vlasti RS Petar Đokić izjavio je lokalnim medijima kako je mu je drago zbog odluke Haaškog suda te kako je to 'dobar znak za procese protiv Srba'.


'Mislim da je ovo jedna nova politička okolnost i za odnose u BiH kao i za razumijevanje uloge koju su Srbi imali', kazao je Đokić. Ustvrdio je da je djelomično oslobađanje Karadžića od optužbi dokaz da su se Srbi u BiH borili za slobodu i ravnopravnost.

Predsjednik boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz izjavio je kako je ovime ICTY 'konačno počeo sagledavati zbivanja u BiH kako treba'.

Ćurguz tvrdi kako je ovime oborena tvrdnja da su Srbi bili agresori i krivci za najteže zločine. 'Vrijeme je da se shvati da stvari u BiH nisu bile onakve kakvima su ih ocijenila druga (raspravna) vijeća Haaškog tribunala', izjavio je Ćurguz.

Haški sud je oslobodio Karadžića prve točke optužnice koja ga je teretila za genocid počinjen u sedam općina BiH, ali nije odbacio 10 preostalih točaka optužnice od kojih se jedna odnosi na genocid u Srebrenici, a ostale na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH između 1992. i 1993.

Obrana je 11. lipnja zatražila da Karadžić bude oslobođen po svim točkama optužnice. Optužen za zločine počinjene u BiH tijekom rata koji je odnio 100.000 života, Karadžić (66), uhićen je u srpnju 2008. u Beogradu nakon 13 godina skrivanja. Suđenje je počelo krajem listopada 2009., a Karadžić je na sudu izjavio da se ne osjeća krivim te se brani sam.