PRAVOBRANITELJICA UŽASNUTA

'To je zlostavljanje iako su djevojke same objavile fotografije'

23.04.2014 u 12:22

Bionic
Reading

Grupa na društvenoj mreži Facebook 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' na kojoj su objavljene na stotine fotografija, uglavnom maloljetnica iz regije koje su i one same, prije pojave ove grupe, objavile na svojim profilima skandalizirala je javnost. U otkrivanje tvorca tog gnjusnog čina uključila se i policija, a u akciju stupila je i nova pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić

Prema izvorima medija iz regije koji su navodno angažirali hakerski tim da otkrije tko stoji iza spomenute grupe, istraživanjem je kao pokretač grupe detektiran je jedan maloljetnik. Pokušaji da se grupa zbog omalovažavanja i vrijeđanja djevojaka na njoj zatvori nisu urodili plodom. Facebookovi administratori smatraju da 'nisu prekršeni standardi'.

Činjenica je da djevojke već od rane dobi objavljuju svoje fotografije u vrlo provokativnim pozama što poslije rezultira mučnim situacijama, jer ih vrlo često masovno kritiziraju i vrijeđaju. Nekada društvena osuda pojedinaca skrivenih u anonimnosti svojih nickova bude toliko brutalna da djeca pokleknu i nažalost dignu ruku na sebe. Takav tragičan ishod izrugivanja i vrijeđanja na društvenim mrežama natjerao je prošle godine na suicid mirnu i povučenu 15-godišnjakinju iz malog zagorskog mjesta Lobora. 'Ne mogu više ovako, najbolje da me više nema', požalila se prijateljici i otišla u smrt. Također, lani je talijanski savez roditelja podnio kaznenu prijavu protiv Facebooka zbog uloge te društvene mreže u smrti 14-godišnje djevojčice, koja je u siječnju 2013. izvršila samoubojstvo skokom kroz prozor svoje spavaće sobe nakon što su na Facebooku objavljeni uvredljivi postovi i videosnimka s tuluma na kojoj se vidi kako pijana leži na podu kupaonice.

Zbog fatalnih posljedica do kojim može dovesti cyberbullying, zlostavljanje na internetu, nužan je roditeljski nadzor nad profilima maloljetnika, upozorava pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja je za Novu TV rekla kako je zgrožena razmjerima i brutalnošću zlostavljanja djece i mladih putem Facebooka.

Istaknula je kako će pokrenuti inicijativu putem Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC-a (European Network of Ombudspersons for Children) kako bi se pronašle mogućnosti bolje zaštite mladih na društvenim mrežama.

'Čini se da i naš pravosudni sustav mora pronaći učinkovitije odgovore na ovakve slučajeve, a svakako mislim da bi i davatelji usluga društvenih mreža, u ovom slučaju Facebook, trebali pokazati više društvene odgovornosti i spriječiti ovakvo zlostavljanje. Jer ovdje je nedvojbeno riječ o cyberbullyingu, neovisno o tome što su pritom iskorištene slike djevojčica i djevojaka koje su one same objavile', kaže pravobraniteljica Milas Klarić.

Jasno je da je ovaj konkretan slučaj nije u nadležnosti samo jedne osobe ili institucije. No ipak je najvažnije o svemu propisno educirati djecu. 'Smatram da je najvažnija preventiva, koja mora obuhvatiti ne samo djecu, već i roditelje. Jako je važno uputiti roditelje da i sami poštuju privatnost svoje djece, da budu oprezni kad objavljuju vlastite slike na Facebooku, a pogotovo kad objavljuju slike djece, kao i da nadziru aktivnosti mlađe djece na internetu. Ako djeca i mladi baš moraju imati svoj profil na Facebooku, neka to bude što kasnije kad već budu dovoljno zrela da se mogu zaštititi', ocijenila je pravobraniteljica.

Na potezu su državne i međunarodne organizacije da udruženim snagama krenu rješavati problem, a prvi korak na tom putu svakako je uvjeriti ili natjerati društvene mreže da same stanu na kraj cyberbullyingu. U međuvremenu, najveća je odgovornost na roditeljima koji moraju poučiti svoju djecu o opasnostima koji ih vrebaju u virtualnom svijetu.