S TRIBINE O SPAJANJU BOLNICA

'To je organizirani kaos i anarhija!'

13.09.2010 u 15:55

Bionic
Reading

'To je organizirani kaos i anarhija!', rekao je na današnjoj tribini o spajanju zagrebačkih bolnica dr. Boro Nogalo, ravnatelj specijalne Dječje bolnice Srebrnjak, koja se među prvima našla na udaru spajanja bolnica pod dirigentskom palicom ministra zdravstva Darka Milinovića

Svi sudionici tribine su od predstavnika Ministarstva Vibora Delića, predstojnika Uprave za medicinske poslove, tražili odgovor na pitanje zašto se pri donošenju odluke nisu konzultirali stručnjaci i zašto nije napravljena analiza. Dok iz Ministarstva stalno spominju uštede koje će proizaći iz spajanja bolnica, javnost se pita što je s pacijentima i kvalitetom zdravstvene usluge. O tome iz Ministarstva niti riječi.

'Stručne službe radile su određene analize i zaključile da se spajanjem bolnica može uštedjeti 300 milijuna kuna samo ukidanjem uprava', rekao je Delić. Na inzistiranje moderatorice tribine, novinarke Nataše Škaričić da konkretno pojasni kako i gdje će se štedjeti, Delić nije odgovorio. Naime, ako se četiri dosadašnje bolnice organizacijski spoje u jednu, više neće biti četiri ravnatelja i četiri uprave, već jedna. No sudionici tribine, koju je organizirala Koalicija udruga u zdravstvu, pojasnili su da je svaki ravnatelj bolnice ujedno specijalist, stoga njegova primanja uz dežurstva mogu biti i viša od onih koja je imao na mjestu šefa bolnice.

Ratko Matijević, v.d. ravnatelj bolnice Sveti Duh, i Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak

Članovi upravnih vijeća bolnica za jednu do dvije sjednice mjesečno dobivaju 750 kuna, a ako se to ukine, uštedjet će se 650 tisuća kuna, pojasnila je Lidija Hrastić Novak, pomoćnica pročelnika za zdravstvo Grada Zagreba. 'Uštede nema. Ove su mjere kontraproduktivne jer će se povećati troškovi, a kvaliteta zdravstvene usluge bit će niža', zaključila je Hrastić Novak.

Nogalo: Privatnici su u boljoj poziciji od nas

Ravnatelj specijalne Dječje bolnice Srebrnjak je na svom primjeru pokazao apsurdnost spajanja bolnica. Naime, Srebrnjak je pripojen Svetom Duhu, no ta bolnica nema prijavljenu pedijatrijsku djelatnost, stoga HZZO-u nisu mogli ispostaviti ugovore za Srebrnjak preko te bolnice.

Ugovore za Srebrnjak potom prebacuju na KB Sestre milosrdnice, bolnicu koja je u vlasništvu države, za razliku od Srebrnjaka, u vlasništvu Grada Zagreba.

Nogalo se pita kako 200 privatnih poliklinika može sklopiti ugovore s HZZO-om, a bolnica Srebrnjak ne može? Tvrdi da zbog kaosa i dezorijentiranosti koja vlada u bolnicama, koje su već ušle u Milinovićevu mrežu, stručnjaci odlaze raditi privatnicima. Delić iz Ministarstva na to je rekao: 'Mi nemamo informacije o kaosu.'

Je li Milinovićev potez protuustavan?

Predstavnici Grada Zagreba tvrde da jest. Mirando Mrsić iz Odbora za zdravstvo Skupštine Grada Zagreba kaže da je Milinović zadro u prava tijela lokalne samouprave. 'Prekršen je Ustav, a Skupština će na sjednici 23. rujna pokrenuti ustavnu tužbu koja mora biti riješena u roku od 30 dana', rekao je Mrsić. Dodao je da lokalna samouprava osniva bolnice na svom području, odlučuje o njihovom udruživanju i razdruživanju i to predlaže ministru. 'Zadrlo se u ustavna prava, neke su bolnice jednostavno formalno izbrisane s lica zemlje', rekao je Mrsić i dodao da ima neslužbena saznanja da HZZO provodi inicijativu da se te bolnice i zatvore.

'SOUR gubitaša'

Najkonkretnije podatke na tribini je iznio Dragan Korolija Marinić iz Skupštine Grada Zagreba. U posljednjih nekoliko godina država za zdravstvo izdvaja pedeset posto veći iznos. 'Je li se za isto toliko povećala i kvaliteta usluge?', retorički se zapitao. Rekao je da će bolnice gubitaši sada biti povezane u 'SOUR gubitaša'. 'U Hrvatskoj po jednom bolničkom krevetu dolazi od 2,1 do 2,4 zaposlenika, ako ih je previše, što ćemo s njima? Ministarstvo na to ne daje odgovor', rekao je. Iznoseći brojke, zaključio je da su zagrebačke bolnice dvostruko učinkovitije od hrvatskog prosjeka.