ZAKON O FISKALNOJ ODGOVORNOSTI

'To je marketinška podvala'

22.11.2010 u 21:04

Bionic
Reading

Na kraju današnjeg zasjednja Hrvatskog sabora zastupnici iz redova vladajuće koalicije isticali su kako donošenjem zakona o fiskalnoj odgovornosti više neće biti moguća samovolja u trošenju proračunskih sredstava, dok su oporbeni zastupnici pitali gdje je Vlada dosad bila s takvim prijedlogom, zamjerajući joj što s takvim zakonom dolazi na kraju mandata

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić ocijenio je da se tim zakonom dodatno postrožuje odgovornost u trošenju proračunskih sredstava.

Tako će čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika ili čelnici lokalnih jedinica, utvrdi li se da su prekršili odredbe novog zakona, svoj mandat staviti na raspolaganje, a imat će i obvezu novac vratiti u narednom razdoblju.

Cilj prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti je smanjenje deficita i omogućavanje da se potrošnja u potpunosti financira iz prihoda, a da zaduženja budu isključivo radi podmirenja obveza ili razvoja.

'Klub SDP-a smatra da ovaj zakon u 2011. neće imati nikakvih efekata', kazao je Slavko Linić i naveo kako bi nova fiskalna pravila trebala ozbiljno smanjivati fiskalni deficit, a pred nama je, kaže, usvajanje državnog proračuna za 2011. po kojem se događa suprotno, odnosno 'skok' deficita.

Upitao je i zašto se taj zakon uvrstio u dnevni red Sabora prije nekoliko sati i donosi se po hitnom postupku kada bi Vlada tek u iduća četiri mjeseca pravilnicima trebala pobliže definirati njegovu provedbu.

'To je zbog vladinog PR-a, a ne ozbiljnog rada na financijskoj konsolidaciji', ustvrdio je Linić

Zlatko Koračević (HNS) složio se da prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti obvezuje tek neku buduću vladu i da je stoga "licemjerna, marketinška podvala" sadašnje Vlade koja se ponašala sasvim suprotno od onoga što sada zagovara. Naveo je i kako je ukupni proračunski minus ove Vlade 40 milijardi kuna te ustvrdio kako adekvatna fiskalna pravila stižu prekasno.

Iz HDZ-a pak podržavaju prijedlog zakona jer se, kako ističu, njime jača financijska disciplina i osigurava transparentnije korištenje proračunskih sredstava te sprječavava da se poveća planirana visina potrošnje ili promjeni namjena sredstava.

'To je dobar prijedlog zakona, ali gdje ste bili dosad?', čulo se u pojedinačnoj raspravi iz redova oporbenih zastupnika, dok iz HDZ-a navode kako za dobar zakon nikada nije kasno jer će utjecati na povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjenje deficita i javnog duga.