SANADER O OTKRIĆU WIKILEAKSA

'To je izmišljeno, kao i ono s gospođom Merkel'

01.03.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader danas je u pauzi suđenja za aferu Ina - MOL kratko prokomentirao navode objavljene u današnjim novinama, prema kojima je ostavku 2009. godine podnio zbog - mafijaških prijetnji

'To je izmišljeno, kao i ono s gospođom Merkel', kratko je rekao Sanader u pauzi suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu, dodavši kako 'takvih stvari nema u međunarodnoj politici'.

Podsjetimo, novi podaci američke privatne obavještajne službe Stratfor koje je objavio Wikileaks govore kako je Ivo Sanader dao ostavku zbog organiziranog kriminala.

'Naš nam izvor kaže da je Ivo Sanader, hrvatski premijer, dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Slijedio je njihove naredbe', izvijestio je analitičar Marko Papić svoju centralu u američkoj privatnoj obavještajnoj agenciji Stratfor 17. rujna 2009. godine, a prenosi novi broj tjednika Forum.

Kao izvor navodi jednog švedskog zastupnika (ili zastupnicu) koji je tijesno povezan sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, a ima i dobre veze na Balkanu.

Analitičar Papić u nastavku maila podsjeća: 'Već sam govorio (i pisao u svojim analizama) da Hrvatskom apsolutno vlada organizirani kriminal. Problem je u tome što su jugoslavenski građanski ratovi imali ozbiljan utjecaj na cijelu regiju te dopustili ratnim profiterima da nastave sa svojim aktivnostima i poslije rata. I u Srbiji ima organiziranog kriminala, ali nije tako moćan kao u Hrvatskoj jer je Đinđićevo ubojstvo dalo državi poticaj da počisti glavninu elemenata stvarno moćnog organiziranog kriminala.'

Poruku je klasificirao kao povjerljivu informaciju koja nije pogodna za objavu. 'Vau, to je interesantna roba... dio oko Sanadera je ludilo (iako očekivano)', odgovorio mu je primatelj poruke Eugene Chausovsky.

To izvješće pod skupnim nazivom 'Organizirani kriminal' objavio je u srijedu Wikileaks u sklopu objave pet milijuna mailova američke privatne obavještajne službe Stratfor. Isti analitičar tvrdi i da je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt gurao Hrvatsku, kojoj inače nije sklon, u Europsku uniju kako bi dobio novog saveznika protiv njemačko-francuske osovine koja drži Europsku uniju, piše Večernji list