MESIĆ NAKON SANADEROVA SVJEDOČENJA

'To je bila paralelna linija zapovijedanja'

12.10.2010 u 20:15

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić večeras je novinarima rekao kako ne želi komentirati svjedočenje bivšeg premijera pred saborskim istražnim povjerenstvom, ali je kazao kako ima osjećaj da afere pokazuju "kako je to bila paralelna linija zapovijedanja, kao u ratu"

Upitan kako gleda na svjedočenje bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine i na koga je mislio kad je rekao "tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada", Mesić je odgovorio kako ne zna na koga je Sanader mislio te da njegovo svjedočenje može komentirati samo po onome što je načuo, jer je u to vrijeme bio u zrakoplovu.

Iz stana u kuću od 2 mil. kuna

Na upit odakle mu novac za kupnju pola zgrade za oko dva milijuna kuna,Mesić je rekao da je zanimljivo kako novinarske urednike ne zanima kakoto da nije uzeo društveni stan pa ga pretvorio u privatni i platio ganpr. 220 tisuća njemačkih maraka.
Također, urednike ne zanima ni kako su neki, pošto je ukinuto stanarskopravo, izgradili zgrade za milijun maraka i više, a nakon toga to sukupili za 20 tisuća maraka. "Ja nikad nisam imao društveni stan, mi smouvijek imali svoj stan i sada prodajemo svoj stan. Ne znam u čemu jesada problem", kazao je Mesić.

Mesić je u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik", nakon obilježavanja obljetnice "Konvoja Libertas" kojim je prekinuta blokada opkoljenog Dubrovnika prije 19 godina, kazao je da je "u ratu jedna linija zapovijedanja išla preko glavnog stožera i tu nije bilo zločina" te "sve što je izvedeno izvedeno je profesionalno i na najvišoj razini".

Međutim, tamo gdje je linija zapovijedanja išla preko ministra obrane i nekim neprofiliranim kanalima tamo je bilo svašta i zato danas kao država imamo dosta problema, smatra Mesić.

"Ovdje se radi o tvrtkama koje se spominju. Spominje se novac i dogovori, ali to očito nije išlo nekom institucionalnom, već jednom paralelnom linijom. Da li je to netko upravljao ili je kriv za to, to nisam ja da to komentiram", kazao je.

Mesić nije želio komentirati pitanje je li bivši premijer Sanader naštetio premijerki Jadranki Kosor rekavši da je ona sve znala o privatizaciji Ine rekavši kako vjeruje da će premijerka Kosor odgovoriti Sanaderu na svaku njegovu tvrdnju. Smatra kako Kosor na te tvrdnje mora odgovoriti, pogotovo ako je rekla da su mnoge stvari rađene pokraj nje i bez njezina znanja, a sada se tvrdi da je sve znala.

Upitan o Sanaderovoj tvrdnji kako je Mesić bio na sjednici vlade 2002. kad se dogovaralo o Ini, odgovorio je da bivši premijer Sanader "može govoriti što god hoće, ali budite sigurni da nisam razgovarao o kupnji ni Picassa ni Matisea".

Kad god sam kao hrvatski predsjednik bio na sjednici vlade, od nje sam dobio samo informaciju, rekao je, dodavši da ni na jednu odluku nije mogao utjecati.