nakon sinoćnjeg zagrebačkog

Tlo je podrhtavalo još nekoliko puta tijekom noći, slabiji potres i kod Siska, u Dalmaciji, ali i u BiH. Fiket: Realno je očekivati da će biti potresa

21.04.2021 u 06:48

Bionic
Reading

Nakon što je sinoć u 23.15 u Zagrebu zabilježen umjeren potres od 3,1 prema Richteru EMSC bilježi još nekoliko podrhtavanja na ovim prostorima

Nakon što je sinoć umjereni potres zatresao Zagreb tlo je u zemlji i susjedstvu podrhtavalo još nekoliko puta tijekom noći.

Sinoć su između ostalog zabilježeni umjereni potresi u Zagrebu u 23.15 sati magnitude 3,1 te blizu Sinja u 0.46 sati magnitude 3,0.

Fiket je rekao da su sinoćnji potresi povezani u smislu općenitog gibanja tektonskih ploča, ali ne u smislu toga da jedan drugog 'vuku'.

'To je posljedica gibanja tektonskih ploča, podvlačenja afričke ploče pod euroazijsku, ali nisu povezani u smislu da je, na primjer, petrinjski potres 'trigerirao' zagrebački', rekao je Fiket.

'Realno je očekivati da će biti potresa, ali kakvi će biti, to je jako teško prognozirati. Ništa ne upućuje na to da će biti jakih potresa, ali oni nisu isključeni. Nema nekog pravila', zaključio je Fiket. Za HRT je rekao i kako se od ovog potresa u Zagrebu ne očekuju štete.

'Samo je uznemirio građane jer je bio dosta jak, bio je jedan od jačih, od lipnja prošle godine u principu nije bilo takvih magnituda, tako da su se ljudi malo uznemirili', rekao je Fiket.

Slabiji potres jačine 2,4 nešto prije jedan ujutro zabilježen je u Bosni i Hercegovini, a osjetio se i u Dalmaciji.

Sličan potres EMSC bilježi i 26 kilometara od Zagreba u 1.40 ujutro.

Podsjetimo, u 23 sata i 15 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres umjerene jačine s epicentrom u Markuševcu (Zagreb).

Magnituda potresa iznosila je 3,1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV (četiri) stupnja EMS-ove ljestvice. Prema dosadašnjim informacijama, potres se osjetio u Zagrebu i okolici, javlja Seizmološka služba.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Seizmologinja Iva Dasović za N1 je kazala kako se najvjerojatnije radi o naknadnom potresu od onoga koji se dogodio 22. ožujka 2020. u Zagrebu.

'Uzimajući u obzir lokaciju epicentra i magnitudu potresa, najvjerojatnije se radi o naknadnom potresu onog od 22. ožujka 2020. Iako se aktivnost poprilično smanjila, ona nije u potpunosti jenjala', poručila je sinoć Dasović za N1.