KAOTIČAN SUSTAV

Tko zarađuje na obdukcijama i sumnjivim smrtima?

21.05.2012 u 13:10

Bionic
Reading

U Zagrebu obdukcija košta oko tisuću kuna, u Rijeci sedam tisuća, u Puli više od četiri tisuće… Ministri pravosuđa Orsat Miljenić i zdravlja Rajko Ostojić nastoje riješiti kaos s obdukcijama kada su u pitanju sumnjive smrti te neujednačene prakse

Sumnjive smrti, odnosno utvrđivanje njihovog uzroka u Hrvatskoj su se pretvorile u dobar biznis koji plaća država, piše Večernji list. Do 1. rujna 2011. godine naloge za obdukcije izdavali su istražni suci, a nakon tog datuma obdukcije traže Županijska državna odvjetništva te se  plaćaju iz njihovog budžeta. Ne samo da postoji neobjašnjiv raspon cijena za istu vrstu usluge, nego nema ni ujednačenih kriterija za izvršitelje. U Zagrebu se obdukcije isključivo povjeravaju Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku te cijena u prosjeku iznosi 1.013 kuna.

U Dubrovniku se pak taj posao daje vještaku, a cijena je 2.700 kuna, dok u Šibeniku taj posao vještaci naplaćuju 3.500 kuna. U Varaždinu se nalozi za obdukciju daju Općoj bolnici i koštaju isto koliko i u Šibeniku. Ispada da svaki grad u Hrvatskoj ima svoju cijenu, o čemu su nedavno razgovarali ministri pravosuđa i zdravlja. 'Odstupanja u cijenama i praksi u tome kome se povjeravaju obdukcije nelogična su i to je problem koji moramo riješiti', rekao je Miljanić te dodao da s Ostojićem razgovara o modelu kako to riješiti.

Sada se usluge negdje plaćaju obducentima koje angažira vještak, a negdje se plaća ustanovama. Ima slučajeva da obducenti rade privatan posao, ali u prostorijama i s opremom bolnice, i to u radno vrijeme.