MOĆNI TETAK

Tko zapravo vlada Sjevernom Korejom?

01.08.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Čim je mladi Kim Jong-un preuzeo vlast nad Sjevernom Korejom, nakon smrti oca Kim Jong-ila, pojavile su se spekulacije da će on, za razliku od oca i djeda Kim Jong-sunga, biti samo marioneta u rukama vojske, odnosno tetka Jang Song-taeka. Te su se procjene, sudeći prema vijestima iz Južne Koreje, pokazale točnima

Južnokorejski list Chosun Ilbo piše da je stvarna politička moć u Pyongyangu koncentrirana u rukama Jang Song-taeka, koji se još 2010, u iščekivanju smrti Kim Jong-ila (preminuo je 2011), riješio jednog od najmoćnijih suparnika iz vojnog vrha, Ri Je-ganga (poginuo u prometnoj nesreći u nikad razjašnjenim okolnostima).

Kim Jong-unovom ujaku na teret se stavlja i iznenadna nedavna smjena i nestanak glavnog zapovjednika sjevernokorejske vojske Ri Jong-hoa, za kojeg se vjeruje da je ustvari mrtav.

Premda mu u korist ide činjenica da je novi komunistički monarh, njegov nećak Kim Jong-un, tek neiskusan dvadesetogodišnjak, analitičari smatraju da Jang Song-taek nema šanse za ostvarenje snova o potpunom, formalnom preotimanju vlasti nad Sjevernom Korejom.

Chosun Ilbo piše kako tetak Jang Song-taek nema šanse postati novi vladar ponajprije zato što ne pripada lozi Kimovih, a procjenjuje kako će njegova (ipak neupitna) aktualna moć nestati onog trenutka kad mu umre supruga Kim Hjong-hui, sestra voljenog vođe Kim Jong-ila i tetka Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja nakon smrti Kim Jong-ila