NA KAPTOLU LJUTI

Tko vlada Hrvatskom - Vlada ili strani lanci?

19.06.2009 u 20:33

Bionic
Reading

Odluka Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada nedjeljom izazvala je veliko nezadovoljstvo u Katoličkoj crkvi, jednoj od najjačih zagovornika neradne nedjelje

U izjavi za javnost glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić uz ostalo je istaknuo:

'Nažalost, valja se zapitati tko upravlja Hrvatskom − oni kojima su to povjerili građani ili različiti inozemni lanci?' Kako Slobodna Dalmacija prenosi njegove riječi, Crkva će se i dalje zalagati za slobodnu nedjelju te za dostojanstvo radnika i njihovih obitelji, koje su teško pogođene ovom odlukom. 'U svojim nastojanjima i dalje ćemo isticati snažne razloge za uspostavu slobodne nedjelje, koji su humanistički, društveni, vjerski, pa i gospodarski i zdravstveni', istaknuo je Ancić.

U Crkvi nisu željeli govoriti o mogućim daljnjim akcijama, odnosno o tome hoće li, osim verbalne, poduzimati i druge oblike borbe za ponovnu zakonsku zabranu rada nedjeljom. Ustavni sud u petak je ukinuo odredbu Zakona o trgovini, kojom je trgovinama bio zabranjen rad nedjeljom.

Hrvatski Caritas također je reagirao na odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom, istaknuvši da će se i dalje zalagati za radnike u trgovini koji se, zbog straha ili nemoći, ne mogu sami izboriti za zaštitu svojih prava, potreba i interesa.

'Nažalost, svi bitni razlozi koje smo dosad isticali i zbog kojih su se HC i druge crkvene ustanove uključile u rješavanje tog pitanja, ponovno su aktualizirani. To su, prije svega, zaštita prava čovjeka na slobodu, odnosno pravo radnika na slobodnu nedjelju, prava zajamčena Ustavom RH', piše u priopćenju Caritasa.

Navode da će i dalje zagovarati prava i potrebe stotina tisuća radnika u trgovini (od čega su čak 75 posto žene), koja staro, ponovno aktualizirano zakonsko rješenje, neadekvatno osigurava i ne štiti od mogućih zloupotreba.
Smatraju da je to drugi neuspješan pokušaj Vlade i Hrvatskog sabora da reguliraju rad trgovina nedjeljom na način koji će biti pravedan i najbolje odgovarati potrebama, interesima i pravima hrvatskih građana te biti u skladu s Ustavom RH.