HDZ-OV MARIĆ U SABORU

Tko vlada guvernerom Narodne banke? Tedeschi!

10.12.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Saborska oporba procijenila je u srijedu da izmjene koje u Zakonu o strateškim investicijskim projektima nudi Vlada neće privući investitore, a pita i tko vodi politiku Hrvatske narodne banke

Znamo iz prijašnjih razdoblja da tu politiku nije vodio guverner, nego Ivica Todorić, tko je danas vodi ne zna se, izjavio je nezavisni zastupnik Branko Vukšić. Reagirao je time na istup Gorana Marića (HDZ) koji je, nabrajajući razloge zbog kojih u Hrvatskoj nema investicijske aktivnosti, spomenuo i deflaciju o kojoj, rekao je, nitko ne govori, pa ni HNB. Središnja banka, tvrdi, spava, hibernira već 12, 15 godina, nju ne zanima što je deflacija.

HDZ-ov zastupnik Vukšiću odgovara da ni on ne zna tko vodi politiku HNB-a, ali da se mogu steći određeni dojmovi.

'Ovako iz javnosti se stječe dojam da, ako je netko u stanju stegnuti kravatom vrat guverneru u kafiću na domjenku za Božić, onda mislim da ima dominaciju nad njim, pa možda ima i utjecaja', rekao je Marić, referirajući se na božićni domjenak prije dvije godine, kad je vlasnik Atlantica Emil Tedeschi fotografiran s guvernerom Vujčićem.

Predstavnik Ministarstva gospodarstva Alen Leverić potvrđuje da važeći zakon propisuje da investitor mora imati potpuno osigurane izvore financiranja projekta. Po novome, investitor će u roku od 60 dana od dana donošenja Vladine odluke o proglašenju strateškog projekta morati dostaviti dokaz da je osigurao najmanje deset posto ukupne vrijednosti projekta.

Mariću, odnosno HDZ-u, to se ne sviđa. Mijenjamo zakon zato što investitori nemaju zatvorenu financijsku konstrukciju, pa kako će uspjeti bez toga, ako toga nema bolje da ništa i ne počinjemo. Štetu će imati svi, a najviše država, kaže Marić.

Lako se da zaključiti, kaže laburist Dragutin Lesar, da zakon treba izmijeniti zbog monetizacije autocesta jer hrvatska država nije uknjižena kao vlasnik u zemljišnim knjigama te da treba i 'olabaviti' dio koji govori o obavezi investitora da osigura financijska sredstva za provedbu projekta. To su jedini pravi razlozi izmjene ovog zakona, izričit je Lesar.

I Vukšić je uvjeren da ponuđene izmjene neće donijeti investicije. 'Problem je u Vladi, u ljudima koji trebaju realizirati ono što se tri godine obećava', kaže zastupnik i procjenjuje da će izmjene biti još jedno prazno obećanje.

U privlačenje investicija ne vjeruje ni Boro Grubišić (HDSSB), koji se poigrao i kraticom Ministarstva gospodarstva, resornog za investicije. Novi je izraz 'mingo', možda bi bolje bilo 'bingo', možda bi prije 'upiko' investiciju, kaže Grubišić.

Dijametralno suprotno na Vladin zakon i izmjene gledaju iz vladajuće koalicije.

Zakon je sjajan, izmjene su provedene na iskustvu, nakon 20 godina Hrvatske ovo je prvi zakon koji u sebi ima riječ 'strateška investicija', kaže Rajko Ostojić (SDP).

Srđan Gjurković (HNS), suprotno oporbi, tvrdi da investicija ima. Pozivajući se na podatke HNB-a, tvrdi kako su u prvih šest mjeseci ove godine izravna inozemna ulaganja u Hrvatskoj iznosila dvije milijarde i 170 milijuna eura što je, kaže, četiri puta više nego cijele prošle godine. 'Vjerojatno je to rezultat aktivne politike povećanih aktivnosti i mjera privlačenja investicija od strane hrvatske vlade, ma što vi govorili o tome', zaključio je Gjurković.