IZBORNA UTRKA

Tko sve želi osvojiti Sloveniju?

09.11.2011 u 16:24

Bionic
Reading

U srijedu u ponoć istječe rok do kada slovenske političke stranke i udruge moraju državnom izbornom povjerenstvu predati liste kandidata s kojima će nastupiti na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca

Zakonski rok za konačnu potvrdu lista je ponedjeljak. Dva dana nakon toga ždrijebanjem će se odrediti redoslijed kandidatskih lista na glasačkim listićima. Idućeg tjedna liste s imenima stranaka i kandidata bit će javno objavljene te u obliku posebne brošure poslane na adrese svih domaćinstava u državi.

Većina stranaka već je javno objavila s kojim će kandidatima izaći na izbore na kojima se bira 90 zastupnika u novom sazivu parlamenta, a time odlučuje i o sastavu buduće koalicijske vlade.

Posebne bankovne račune za vođenje predizborne kampanje u zakonskom su roku prijavile 22 stranke i liste pa se računa da će otprilike toliko stranaka i lista svoje kandidate do kraja dana prijaviti državnom izbornom povjerenstvu.

Dok na izbornim listama etabliranih političkih stranaka nema većih iznenađenja pa su na njima, uz pojedina osvježenja, uglavnom sadašnji zastupnici ili već poznati stranački predstavnici, najviše zanimanja pobuđuje sastav s kojim će na izbore izaći nove stranke. Nekima od njih predizborne ankete najavljuju velik uspjeh, odnosno mogućnost da uđu u novu vladu ili čak diktiraju njen sastav.

Tako Građanskoj listi Gregora Viranta, nekadašnjeg ministra javne uprave, neke ankete najavljuju čak i mogućnost izborne pobjede. Tu je i stranka Pozitivna Slovenija, koju je nedavno osnovao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji ne krije svoje premijerske ambicije.

Među poznatijim kandidatima na Jankovićevoj listi je tako osam sadašnjih i bivših zastupnica i zastupnika u parlamentu, uglavnom iz stranaka lijevog centra. Najviše 'prebjega' na Jankovićevoj listi je iz stranke Socijalnih demokrata (SD) koje vodi Borut Pahor.

Na Jankovićevoj je listi i nekoliko poznatih bivših sportaša, poput skijašice Špele Pretnar, košarkaša Petra Vilfana te atletičarki Alenke Bikar i Britte Bilač. Janković je s tim u vezi istaknuo da je na njegovoj listi od preko 80 kandidata i mnogo uspješnih ljudi iz znanosti, biznisa i lokalne samouprave, da je otprilike jednak broj muških i ženskih kandidata te da je sastavio kombinaciju koja jamči uspjeh jer se radi o 'pobjedničkoj momčadi' koja ima dobar program.

Na Virantovoj listi kandidata za zastupnike u parlamentu slovenskoj široj javnosti poznatija su imena ekonomista Janeza Šušteršiča, nekadašnjeg direktora vladina ureda za makroekonomske analize (UMAR), zatim nekadašnjeg parlamentarnog zastupnika i ministra prometa Marka Pavlihe, menadžera Bojana Starmana, nekadašnje direktorice ljubljanskog Kliničkog centra Saše Markovič i gradonačelnika Murske Sobote Antona Štiheca. Na listi je i mnogo široj javnosti manje poznatih imena iz javne uprave koju je Virant vodio kao ministar u vladi bivšeg premijera Janeza Janše od 2004. do 2008. godine.

Prema do sada objavljenim anketama, uz Janšinu Slovensku demokratsku stranku (SDS) najviše zastupnika u budućem parlamentu dobit će Jankovićeva i Virantova stranka. Što se tiče izbornog pobjednika, odnosno stranke koja će dobiti najveći broj zastupničkih mandata, a time i mogućnost sastavljanja koalicijske vlade, prema većini anketa Janšina stranka, vodeća stranka oporbe, u maloj je prednosti ispred Virantove i Jankovićeve. No neke od anketa na prvo mjesto za dobivanje moguće većine u parlamentu ističu Viranta, koji bi, po vlastitim riječima, bio spreman koalirati i sa strankama desnice i sa strankama ljevice, ovisno o postizbornoj situaciji.