ŠARolika PETORKA

Tko su zapravo novi ministri u Plenkovićevoj vladi?

09.06.2017 u 01:10

Bionic
Reading

U velikoj rekonstrukciji Vlade premijer Andrej Plenković dodjeljuje nove resore dvojici 'starih' ministara - zaštitu okoliša i energetiku povjerio je Tomislavu Ćoriću, a upravu Lovri Kuščeviću - dok u svoj izvršni tim uvodi čak petero novih ljudi. Neke od njih, poput bivših ministara Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića, premijer jako dobro poznaje, dok su Predrag Štromar i Blaženka Divjak potpuni novajlije u Banskim dvorima. Najveće iznenađenje predstavlja izbor Marka Pavića za ministra rada i mirovinskog sustava, pa je i sam premijer, predstavljajući imena, rekao da je on 'jako dobar', iako se za njega dosad baš i nije čulo. Tko su, dakle, novi ministri?

Dražen Bošnjaković,  ministar pravosuđa

Dražen Bošnjaković (HDZ) već je bio na funkciji ministra pravosuđa, i to u mandatu premijerke Jadranke Kosor. Rođen je u Vukovaru 1961. godine, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Prva radna iskustva stjecao je u stručnim službama Skupštine općine Ivanić Grad, odakle je odskočio do tajnika Sisačko-moslavačke županije. 

Ulasku u politiku prethodio je rad u vlastitom odvjetničkom uredu. U saborske klupe prvi put zasjeo je 2003., a pet godina kasnije već je bio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. 

Slovi kao jedan od bogatijih HDZ-ovaca, što je vidljivo i iz njegove imovinske kartice.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova 

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović (HDZ) rođen je u Puli  27. prosinca 1961. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem je svojedobno predavao i Mario Plenković, otac premijera Andreja Plenkovića.

Božinović je čovjek od premijerova najvećeg povjerenja, bivši je diplomat i ministar obrane, također u mandatu premijerke Jadranke Kosor. Prije demokratskih promjena, 1987. godine bio je savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, da bi 1990. postao predsjednikom Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH. Od tada traje njegov neprekidan uspon u državnom aparatu.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja 

Profesorica s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Blaženka Divjak može se pohvaliti impresivnim životopisom. Rođena je 1. siječnja 1967. u Varaždinu, matematiku je doktorirala 1998. u Zagrebu, a od tada je bila na vodećim funkcijama u području znanosti i obrazovanja u nizu regionalnih, nacionalnih te međunarodnih organizacija i institucija.

Kako je tportal već pisao, Divjak je autorica više od 50 znanstvenih i 30 stručnih radova, izlagala je na 50 konferencija, napisala je sedam knjiga, od čega su dvije sveučilišni udžbenici iz matematike. Koordinirala je i vodila 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i razvojnih projekata.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava

Marko Pavić aktualni je državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, inženjer fizike i magistar znanosti, kako je naveo u svojoj imovinskoj kartici.  Član je HDZ-a te predsjednik udruge bivših stipendista britanske vlade u Hrvatskoj, Chevening Alumni Hrvatska. 

Član je i Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prije ulaska u državnu službu bio je voditelj projekata EU-a u Institutu za stručno usavršavanje mladih, a prije toga i voditelj projekata u Udruzi za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP, čiji je i danas član.

Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, ujedno potpredsjednik Vlade

Štromar je bivši varaždinski župan, kojega je u drugom krugu lokalnih izbora potukao bivši stranački šef Radimir Čačić. Rođeni Varaždinec, Štromar stari je HNS-ovac, još od 1991. godine, iako je relativno mlad - rođen je 1969. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ekonomiju je i magistrirao, a radio je u Prehrani i Ini prije nego što se zaposlio u Varaždinskoj županiji, prvo kao zamjenik župana, potom i župan.

Od 2006. do 2009. bio je predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, a u svojoj biografiji pohvalio se i time da ga je bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao za 'osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva'.