BUDUĆI ŠEF(OVI) GRADSKOG ODBORA

Tko su mogući HDZ-ovi kandidati za ZG gradonačelnika?

19.04.2012 u 22:50

Bionic
Reading

Kandidati za predsjednika zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a (GO HDZ) večeras su na zajedničkom predstavljanju izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim radom tog odbora, zauzeli se za veću autonomiju pri sastavljanju lista za zagrebačku Gradsku skupštinu te za pobjedu na idućim lokalnim izborima

Članovima stranke u zagrebačkom hotelu International predstavili su se Ivan Bračić, Drago Ćaleta, Tomislav Družak, Ante Zvonimir Golem, Sanda Kolić-Makar, Stipe Mamić te Zoran Šangut

Podsjetivši da je predsjednike zagrebačkog GO HDZ-a do sada birala stranačka središnjica, svi kandidati su istaknuli kako s takvom praksom treba prestati te se složili da kadroviranje treba provesti iz stranačke baze - temeljnih i područnih odbora.

Ističući kako zagrebački GO HDZ-a treba prestati biti talac stranačke središnjice, Bračić je rekao da će se zalagati za obnavljanje i jačanje Gradskog odbora, za jačanje veza sa svim potencijalnim biračima 'koji su sada zapostavljeni' te za jačanje gospodarstva u Zagrebu i standarda građana.

Ocjenjujući kako GO HDZ-a u Zagrebu postoji samo formalno, Ćaleta se založio da HDZ u Zagrebu bude lučonoša novih ideja. GO HDZ-a treba imati svoju samostalnost i nećemo dozvoljavati da nam se donose liste kandidata za Gradsku skupštinu, rekao je Ćaleta. Nedopustivim smatra što HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini trenutno ima samo sedam zastupnika, što ne odražava snagu stranke u Zagrebu.

Nezadovoljstvo stanjem u zagrebačkom HDZ-u izrazio je i Družak koji je rekao da će se 'boriti za vraćanje digniteta HDZ-a i temeljnim ograncima koji su žila kucavica stranke', za vraćanje povjerenja građana i pobjedu na lokalnim izborima iduće godine. 'Temeljnim ograncima treba dati autonomiju i dati im dignitet, a ne samo ih koristiti zaz lijepljenje plakata', kazao je.

'Vratimo HDZ među ljude' slogan je pod kojim se predstavila Kolić-Makar upozorivši da su se preko zagrebačkih HDZ-ovaca godinama odigravale političke utakmice. 'Ne mirim se s tom pozicijom i to je razlog moje kandidature', kazala je založivši se uz ostalo za homogenizaciju i prepoznatljivost HDZ-a u Zagrebu te za sastavljanje izbornih lista po kriteriju rada i rezultata i političke odgovornosti. 'Predsjednik GO HDZ-a treba biti nazočan na terenu među članovima, ali i građanima Zagreba', istaknula je Kolić-Makar.


Da HDZ treba ponovno biti pobjednička stranka istaknuo je Golem rekavši da 'HDZ-u treba vratiti dušu, a članovima ugled'. Smatra da se stranačka politika u Zagrebu treba spustiti na razinu Područnih odbora te sve probleme riješavati na terenu razini područnih odbora.

Za unapređenje načina rada temeljnih ogranaka, područnih odbora i gradskog odbora založio se i Mamić rekavši da će se izboriti za primjeren značaj i utjecaj GO HDZ-a na nacionalnoj razini i snažnije sudjelovanje u kreiranju stranačke politike.

Šangut je kazao kako želi graditi HDZ kakav su izgradili prvi predsjednik stranke i države dr. Franjo Tuđman i Blago Zadro. 'Možemo pobijediti na lokalnim izborima, a za to nam je potrebno znanje i zajedništvo', rekao je Šangut.

Svi kandidati su istaknuli važnost većeg aktiviranja članstva, otvorenost prema novim ljudima i idejama te prema javnosti i građanima. Ukoliko postanu predsjednici GO HDZ-a svi su najavili da će se kandidirati i za mjesto zagrebačkog gradonačelnika

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković rekao je kako ovo predstavljanje kandidata pokazuje da u HDZ-u 'pušu neki drugi vjetrovi i da je proces demokratizacije stranke nezadrživ'. Istaknuo je kako su to, uz 'male povišene strasti na nekim mjestima' najdemokratskiji unutarstranački izbori u povijesti HDZ-a u Gradu Zagrebu.