HDZ-OVI ADUTI

Tko su četiri HDZ-ova džokera gurnuta u Mostova ministarstva?

02.05.2017 u 20:28

Bionic
Reading

Četvorica državnih tajnika koje je krajem prošlog tjedna premijer Andrej Plenković privremeno stavio na čela ministarstava nakon što je s tih pozicija isprašio četvoricu Mostovih ministara, lako bi mogli postati i ministri s obzirom na svoje biografije. Iako politički nisu u A ligi, njihov izbor nije nimalo slučajan. Donosimo vam detalje iz njihovih biografija

Privatni konzultant savjetovao Srbiju, radio i na suradnji s Haaškim sudom 

Kristian Turkalj, koji će predstavljati Ministarstvo pravosuđa do imenovanje novog ministra, do kraja veljače bio je u privatnim vodama. Vlasnik je tvrtke Europa projekt na čijem je čelu bio do prije dva mjeseca, kada je postao državni tajnik.

Turkalj je kao privatni konzultant o Europskoj uniji savjetovao, među ostalim, i Srbiju, a svoje je dragocjeno iskustvo u rješavanju famoznog poglavlja 23 o pravosuđu, brusio kao pregovarač Hrvatske tijekom pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju.

Taj doktor pravnih znanosti i diplomat kao privatni konzultant radio je i za Svjetsku Banku, GIZ, IRZ, UNDP, British Council, RESPA, Regional Coopration Council,  International Management Group i Europatrends.

Karijeru je započeo u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, a početkom 2000-ih je u vrijeme vlade SDP-ova Ivice Račana radio u Vladi i to kao voditelj tima za pisanje memoriala Ureda Vlade za suradnju s Haaškim sudom.

Gradonačelnik Senja koji je spasio ženu od utapanja

Darko Nekić vodit će Ministarstvo uprave do izbora nasljednika Mostova Ivana Kovačića. Nekić na tu visoku funkciju dolazi direktno iz gradonačelničke fotelje grada Senja. Taj diplomirani povjesničar i arheolog, na toj je funkciji od 2006., a za mjesec dana, kada se održavaju lokalni izbori, ionako bi ostao bez funkcije jer se nije kandidirao za gradonačelnika.

Izostanak nove kandidature navodno se dogodio zbog, kako tvrde lokalni mediji, sukoba sa šefom HDZ-a Ličko-senjske županije Darkom Milinovićem. Pišu da je za mjesec dana mogao ostati 'na ulici', a nakon uzbudljivog političkog prošlotjednog prevrata, grije fotelju u ministarstvu uprave.

Da mu hrabrosti ne nedostaje, dokazao je prije nekoliko godina kada je sa sugrađaninom Markom Rukavinom od utapanja spasio ženu koja je na senjskoj rivi automobilom sletjela u more, za što je dobio i nagradu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Kako je u politici plivao stručnjak za vode?

HDZ-ovac Mario Šiljeg zastupat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, dok je do sada bio zamjenik smijenjenog Mostova ministra Slavena Dobrovića.

Šiljeg je svoju profesionalnu i znanstvenu karijeru gradio na zaštiti i isticanju važnosti vodnih resursa, a kao zaštitnik voda prepoznat je i u medijima za koje je često davao izjave. Profesor je na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, a bio je kratko vrijeme na čelu Agencije za zaštitu okoliša i to pred kraj mandata HDZ-ove vlade Jadranke Kosor.

Od 2005. do 2011. bio je voditelj projekata kemijske tehnologije u Vodotehnici d.d. iz Zagreba. Riječ je o tvrtki koja gradi fontane po Zagrebu, brine se za vodovodnu mrežu, a radili su i sustav umjetnog zasnježivanja skijaške staze na Sljemenu.

Kopal uživa iznimno Plenkovićevo povjerenje

Robert Kopal, koji je privremeno zamijenio smijenjenog Vlahu Orepića postavši državnim tajnikom u Ministarstvu unutarnjih poslova, bivši je analitičar Sigurnosno-obavještajne agencije koji je posljednjih mjeseci zadobio iznimno povjerenje šefa Vlade Andreja Plenkovića. On ga je nedavno imenovao i posebnim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

Kopal, iako nije član stranke, odradio je glavninu kampanje HDZ-a za predstojeće lokalne izbore i to kao glavni strateg i analitičar. Slične je poslove za vladajuću stranku obavljao i za parlamentarne izbore 2016.

Profesor je i prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra. Autor je i koautor devet knjiga, a objavio je i četrdesetak stručnih i znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Čest je sugovornik novinara, posebice se istaknuo apelom medijima da se suzdrže od objavljivanja informacija koje bi mogle štetiti nacionalnoj sigurnosti. 'Imamo samo jednu domovinu', poručio je Kopal početkom 2016. kada je bez fotelje ostao ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Dragan Lozančić.