REZANJE POVLAŠTENIH

Tko su 12 sretnika koji primaju mirovinu višu od 16 tisuća kuna?

17.09.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Ako Vlada zaista do kraja godine smanji sve povlaštene mirovine za 10 posto, najviše će udariti po džepu 12 sretnika čije su mirovine danas više od 16.106 kuna

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, troje bivših dužnosnika i devet branitelja danas imaju penziju veću od 16.106 kuna. Nije teško pretpostaviti da su najveću dužnosničku mirovinu ostvarila trojica bivših predsjednika države - Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Vlatko Pavletić koji je kratko vrijeme kao predsjednik Hrvatskoga sabora obnašao dužnost šefa države.

Međutim, najveća mirovina isplaćena povlaštenima još je i veća te iznosi 18.900 kuna. Usporedbe radi, najveća mirovina među običnim umirovljenicima, koji su je stekli prema općem zakonu i imaju puni staž navodno je dvostruko manja i iznosi 9800 kuna.


Jutarnji piše kako pak najvišu povlaštenu mirovinu najvjerojatnije prima supruga prvoga hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman jer je još 2009. godine objavljen podatak da njezina mirovina iznosi 22.500 kuna. Nakon toga joj je smanjena jer je u ljeto 2009. Vlada Jadranke Kosor prvi put srezala dužnosničke mirovine. Poslije su na red došle i ostale kategorije povlaštenih kojima i Milanovićeva Vlada namjerava smanjiti penzije za 10 posto, i to bez iznimaka, te tome podliježe svih 165.632 korisnika. Istodobno se planira i ukidanje njihova usklađivanja s rastom troškova života.

Više pročitajte ovdje