TRAŽI SE NASLJEDNIK CRNOJE

Tko se u Vladi protivi spajanju ministarstava branitelja i obrane?

17.02.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Nakon ostavke Mije Crnoje ostalo je upražnjeno mjesto ministra branitelja, a nasljednika još, barem službeno, nema niti na vidiku dok se medijima počela provlačiti ideja o spajanju toga ministarstva s Ministarstvom obrane. Što o njoj misle pojedini ministri, novinari su pokušali doznati ispred Banskih dvora uoči današnje redovite sjednice Vlade na čijem bi zatvorenom dijelu trebali biti imenovani zamjenici i pomoćnici ministara

'Ministarstvo branitelja treba ostati Ministarstvo branitelja', poručio je HDZ-ov ministar pomorstva prometa i infrastrukture Oleg Butković dok je kolega mu po stranci i u Vladi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević naglasio da o tome ništa ne zna te da bi tu temu trebalo ozbiljnije razmotriti.

'Branitelji su vrlo važno pitanje, dali su svoju žrtvu za svoju domovinu i mislim da tu treba posebnu pozornost posvetiti upravo toj populaciji', poručio je Kuščević, a obojica su ustvrdila da ne samo njihovi resori, nego i Vlada odlično funkcioniraju i da će Vlada uskoro biti kompletirana.

Nakon sjednice Vlade ministar obrane Josip Buljević izjavio je novinarima kako je on osobno protiv spajanja Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane te dodao da se "'niti jedan ozbiljan razgovor u tom smjeru nije vodio'.

'MORH se bavi sasvim drugim pitanjima, a Ministarstvo branitelja drugim. Ministarstvo branitelja formira ukupnu politiku prema Domovinskom ratu i bavi se pravima i potrebama branitelja dok se Ministarstvo obrane bavi sigurnošću. To nije Ministarstvo vojske, to je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske', rekao je Buljević i zaključio: 'To su dvije potpuno odvojene stvari. Mislim da njihovo spajanje ne bi bilo u redu'.

Što se tiče mogućnosti spajanja ministarstava branitelja i obrane, ta se ideja počela provlačiti medijima nakon što je jučer za HTV glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, ujedno i član Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta izjavio da se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila da je Ministarstvo branitelja 'višak' s obzirom na to da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane.

S druge strane, saborski zastupnici Mosta zatražili su javnu raspravu o prijedlogu spajanja ministarstva, javlja N1 televizija pozivajući se na riječi Mostove Ines Strenja Linić