VLADA POTIČE NA NAGODBE

Tko se misli žaliti sudu, plaćat će 100 posto veće pristojbe

14.04.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Vlada je donijela prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudskim pristojbama prema kojima će se pristojbe na žalbu i reviziju presude i na žalbu u sporovima zbog ometanja posjeda povećati za čak 100 posto

'Ovim zakonom želimo uvesti mehanizam za ubrzavanje sudskih postupaka. Povećanjem sudskih pristojbi za žalbe za izvanredne pravne lijekove želimo destimulirati one koji žele odugovlačiti u postupcima, a stimuliramo one koji se žele nagoditi pred sudom', rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Sudske pristojbe na žalbe i revizije protiv presuda i na žalbe protiv rješenja u sporovima zbog ometanja posjeda pristojbe povećavaju se za 100 posto. Koliki će biti iznos, odredit će sud s obzirom na težinu postupka.

Značajna novina u zakonu je da se na sudsku nagodbu ne plaća sudska pristojba, čime se želi potaknuti mirno rješavanje sporova među strankama i sklapanje sudskih nagodbi, na koji način se želi pridonijeti i rasterećenju sudova te učinkovitosti pravosuđa općenito.

Određuje se i povećanje pristojbe za podneske kojima se traži upis u zemljišnu knjigu uknjižbe ili predbilježbe ili upis njihovog brisanja za 20 kuna. Dakle, s postojećih 50 kuna na 70 kuna.

Predlaže se i povećanje pristojbe za žalbu protiv odluke kojom se traži upis u zemljišnu knjigu ili brisanje iz zemljišne knjige za 50 kuna, s postojećih 250 kuna na 300 kuna.