NOVI PRAVILNIK O OCJENJIVANJU

Tko prepisuje, bit će izbačen iz škole?!

07.09.2010 u 07:42

Bionic
Reading

Za novu školsku godinu Ministarstvo obrazovanja pripremilo je i novi Pravilnik o ocjenjivanju prema kojem bi se učenike koji koriste šalabahtere, prepisuju ili brbljaju na satu moglo kazniti izbacivanjem iz škole, piše Jutarnji list

'Za vrijeme usmene i pismene provjere učenik je dužan pridržavati se pravila koja se odnose na korištenje nedopuštenih pomagala, prepisivanje, razgovaranje i ometanje, predavanje rada drugog učenika ili zamjenu identiteta. Za kršenje tih pravila može se izreći pedagoška i druge mjere predviđene Statutom škole', izrijekom se navodi u Pravilniku koji će stupiti na snagu čim ga ministar Radovan Fuchs potpiše.

Takve odredbe Pravilnika neugodno su iznenadile ravnatelje škola s kojima je razgovarala novinarka Jutarnjeg.

'Takve mjere nema u našem školskom Statutu, a ne znam ni koliko je to usklađeno sa zakonom. Osobno, takva mi se odredba čini previše strašnom, a bojim se da bi oko toga moglo biti i zloupotreba', rekao nam je ravnatelj jedne ugledne zagrebačke gimnazije.

Učenička zakletva

Jutarnji podsjeća da je Nevenka Lončarić Jelačić, savjetnica za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje, prije dva mjeseca pozvala sve škole da osvijeste učenike da je prepisivanje tuđeg rada zapravo krađa. Lončarić je u sklopu provođenja Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije predložila nastavnicima i školama moguću pisanu zakletvu: 'Jamčim svojom čašću da je sadržaj ovog mojeg rada moje vlastito djelo.'

Tu bi zakletvu učenici potpisivali na početku školske godine, a škole bi bile dužne sankcionirati sve otkrivene slučajeve prepisivanja i varanja.

Novim Pravilnikom ukidaju se nenajavljeni testovi, a nastavnici neće više moći koristiti blic-testove, piše Jutarnji.

Kratki testovi (do 15 minuta) moraju se najaviti pet nastavnih dana prije provjere, a svi ostali na početku polugodišta. Do kraja ovog mjeseca sve škole bi trebale napraviti okvirni raspored pisanih provjera i objaviti ga na oglasnoj ploči ili web stranici.

Prema pisanju Jutarnjeg, odustalo se od ideje da se testovi u trajanju do 15 minuta više ne upisuju u imenik, kao i od mjere kojom se nastavnike htjelo obvezati da za sve učenike koji dvaput zaredom nisu postigli minimalna očekivanja moraju organizirati dopunsku nastavu.