DVA ATENTATA U DVA TJEDNA

Tko po Moskvi rešeta veterane čečenskih ratova?

24.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U razmaku od svega desetak dana, u Moskvi su izvršena dva profesionalna atentata na oficire Ruske vojske s poviješću ratovanja u Čečeniji. Jedan je ubijen, drugi teško ranjen. Javnost se pita jesu li ovi slučajevi povezani, odnosno je li na djelu serija odmazda nad ruskim časnicima

Tek što su se stišale medijske reakcije na ubojstvo poznatog pukovnika, osuđenog ratnog zločinca Jurija Budanova (zbog ubojstva čečenske tinejdžerice Elze Kungajeve robijao je osam godina), u centru Moskve izrešetan je 33-godišnji kapetan čije se ime ne navodi. No objavljeno je da je posrijedi pripadnik specijalne postrojbe Vitjaz, koja je sudjelovala u oružanim akcijama na Sjevernom Kavkazu. Nakon atentata, njegovo stanje navodno je vrlo teško.

Ulje na vatru teorijama o sustavnoj čečenskoj krvnoj osveti doliveno je glasinama da aktualne vlasti iz Groznog skupljaju podatke o svim ratnim veteranima Ruske armije. Navodno se prikupljaju i njihove adrese.

Čečenijom danas vedri i oblači 34-godišnji predsjednik Ramzan Kadirov, koji se i sam u Prvom čečenskom ratu borio na strani islamista, da bi u Drugome, potkraj 90-ih, njegov klan sklopio savez s tadašnjim premijerom i bivšim šefom FSB-a, Vladimirom Putinom.

Press služba čečenskog predsjednika potvrdila je da se prikupljaju podaci o ruskim vojnim veteranima, pojasnivši da je riječ samo o osumnjičenima za ratne zločine ili svjedocima istih. S obzirom na osnovane sumnje u krimogenost čečenskih vlasti, kao i klanovska načela i principe krvne osvete, veliko je pitanje o čemu se doista radi.

Ramzan Kadirov danas demonstrira potpunu lojalnost vlastima u Moskvi i gotovo je iskorijenio pobunjenike, kojih danas vjerojatno više ima po susjednoj Ingušetiji i Dagestanu. Zauzvrat je Kadirov za Čečeniju osigurao najveće autonomne ovlasti u cijeloj Ruskoj Federaciji. Između ostalog, dozvoljava mu se privatna vojska koja navodno broji čak 30 tisuća ljudi, a sve vrijeme uredno mu iz centralnog budžeta pristižu goleme novčane dotacije koje su mu omogućile megalomanske projekte poput gradnje ponajveće džamije u Europi ili paprenog plaćanja svjetskih nogometnih legendi da dolaze u Grozni igrati ekshibicijske utakmice protiv momčadi predvođenih mladim predsjednikom-warlordom. Istovremeno, mediji Kadirova povezuju s organiziranim kriminalom, zločinima nad civilima i provođenjem državnog terorizma.

Počinitelji napada na Budanova i neimenovanog Vitjazovog kapetana nisu otkriveni. Arkadij Babčenko, opozicijski novinar, pisac i veteran dva čečenska rata, u osvrtu za Newsland piše da se nakon ubojstva Budanova, 'ikone ruskog vojništva' za jedne i 'psa koji je stradao psećom smrću' za druge, u ovom trenutku podjednako vjerojatnima mogu činiti obje, međusobno radikalno oprečne i vjerojatno ideologizirane teorije: prva, 'da je Ramzan Kadirov održao obećanje' i druga, po kojoj je ubojstvo 'provokacija neonacističkih snaga'.

Babčenko, koji je i ranije istraživao slučaj Jurija Budanova, ne vjeruje da je posrijedi osveta direktno iz obitelji Kugačevih, za koju piše da danas živi u Norveškoj. istovremeno sumnja i u tezu da je ubojstvo bilo vezano s novim Budanovljevim aktivnostima, nakon izlaska iz zatvora.