GRAD BEZ VLASTI I BEZ OPOZICIJE

Tko je više pomagao Kerumu: HDZ ili SDP?

14.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon sjednice splitskog Gradskog vijeća i još jednog neuspješnog pokušaja smjene gradonačelnika Željka Keruma i njegove sestre Nevenke Bečić, zbunjenoj javnosti i dalje je prilično teško rekonstruirati tko je uopće u Splitu vlast, a tko oporba. Kerum nema većinu u Gradskom vijeću već dobrih godinu dana, no nakon svake sjednice izlazi kao pobjednik, ili barem 'survivor'. Oporba, pak, formalno ima većinu - ali u svakoj presudnoj situaciju ipak pridrži ljestve Kerumu

Nekoliko puta, glasovanjem za proračun ili druge ključne odluke, spasio ga je HDZ. Kad bi se gradonačelnik našao u neprilici i kad bi ga izdali HDZ-ovci - čije se ponašanje u Gradskom vijeću, s izuzetkom Sanje Bilač, ne može opisati drugačije nego kao histerično - uvijek bi misteriozno nestao neki od SDP-ovaca i tako mu osigurao većinu. Pojednostavljeno - HDZ mu je pomagao donijeti ključne odluke, SDP većinu ostalih.

Ovotjedna sjednica splitskog parlamenta bila je posljednja prilika za Kerumovo rušenje uoči ulaska u posljednju godinu mandata, u kojoj se referendum niti ne može organizirati. Povod su bili snijeg i led u veljači, katastrofalna reakcija gradske vlasti i bizarne izjave gradonačelnika povodom elementarne nepogode, no bilo je jasno da se sprema novi igrokaz. Već u najavi sjednice, naime, ispostavilo se da SDP ne traži referendum i smjenu - nego tek 'raspravu o odgovornosti', dok je na njenom samom početku organizirano prepucavanje zbog kojega je stvar definitivno pala u vodu. Sanja Bilač predložila je izmjenu dnevnog reda, no tek nakon što je on usvojen, a SDP-ovci su je odbili podržati i stali su na stranu Nevenke Bečić. Troje vijećnika demonstrativno je napustilo dvoranu i priča je praktički bila gotova.

Ukratko, za neupućenog promatrača moglo bi se prepričati da smjena nije uspjela zbog svađe među oporbom. No da se slična situacija ne bi ponovila u idućim mjesecima, pobrinuo se upravo šef SDP-a Marin Jurjević, koji je inzistirao na glasovanju o referendumu iako je bio svjestan da nema dovoljno ruku kako bi odluka bila usvojena. Stoga nije ni čudno što ga je zadovoljni gradonačelnik nakon sjednice proglasio 'gospodinom čovjekom', a to je kompliment koji Kerum dijeli u vrlo, vrlo rijetkim prilikama.

Baš Jurjević, kojega kuloari već godinama sumnjiče za tihu suradnju s Kerumom, time je svojoj stranci zadao konačni udarac: do lokalnih izbora iduće godine imat će manje posla oko kritiziranja samog Keruma, dok će puno energije morati potrošiti na demantiranje tajne koalicije. A na nju, osim povremenih spašavanja na sjednicama Gradskog vijeća, upućuje i podatak da je u ovom mandatu u gradskoj upravi zaposlena sestra Jurjevićeve supruge i šef Foruma mladih SDP-a, dok je i pozicija starih SDP-ovih kadrova zaposlenih u gradonačelnikovim tvrtkama neobično ojačala. Sve je to, čini se, posljedica povijesti Keruma i SDP-a koja započinje još sredinom devedesetih, u doba kada je tvrtka splitskog SDP-a 'Riva d.o.o.' poslovno surađivala sa samim Kerumom.

Brojne i vrlo otvorene optužbe na račun jednog od najdugovječnijih hrvatskih političara, koji vodi splitski SDP doslovno četvrt stoljeća, po prvi put su ga vidno iznervirale, toliko da je najavio podizanje brojnih sudskih tužbi. Tužit će Sanju Bilač, koja je izjavila da 'SDP i gradonačelnik imaju zajedničku tvrtku'. Tužit će prevrtljivu nezavisnu vijećnicu Milicu Cipci, koja je javno priznala da ju je upravo Jurjević prije tri godine gurao u koaliciju s Kerumom. Tužit će čak i Slobodnu Dalmaciju, koja je njene riječi vjerno prenijela, dok sve novinare koji se bave ovom temom proglašava 'plaćenicima koji ga napadaju za šaku sitniša'. Nije jasno, doduše, tko bi po njemu trebao financirati medijske egzekutore - po logici stvari dalo bi se zaključiti da sumnja na ovakav, poluraspadnuti HDZ. Nema što, čovjek se zbilja pogubio i zaboravlja na pravilo da su oni koji se javno žale na 'medijski linč' najčešće krivi za sve što im se stavlja na teret. Pa i više.

U posljednju godinu Kerumova mandata, koji se već danas komotno može proglasiti četveroljetkom splitske kataklizme, grad ulazi s vlasti koja je postala predmet poruge daleko izvan granica države i s dvije najveće oporbene stranke koje su posvađane same sa sobom. Jurjević i njegova ekipa još odavno su u nemilosti vrha SDP-a zbog suradnje s Kerumom i gotovo otvorenog miniranja njihovog kandidata za gradonačelnika Ranka Ostojića na izborima prije tri godine. HDZ, kaotičan kakav već jest, morat će se pored hipoteke za pljačku države nositi i s bremenom koalicije s čovjekom koji je pred sudom priznao šverc šećera usred rata. Jasna alternativa još uvijek nije na vidiku.

Depresivno, prilično depresivno...