umirovljeni general

Tko je Udi Adam, Izraelac koji stiže u Zagreb s 'ispričnicom' zbog propalog posla s avionima?

09.01.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Nezahvalnu zadaću upućivanja isprike Hrvatskoj zbog nerealizacije prodaje borbenih aviona F-16 Barak u četvrtak će imati generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam. Riječ je o bivšem visokorangiranom časniku koji je u nekoliko navrata iskusio neposrednu borbu, a danas kao najviše pozicioniran menadžer tamošnjeg ministarstva obrane obavlja posao nadzora razmjene, izvoza i uvoza vojne tehnologije

Prema najavama, u četvrtak bi u službeni posjet trebao stići generalni direktor izraelskog ministarstva obrane te bi se trebao službeno ispričati hrvatskim vlastima zbog toga što Izrael nije u mogućnosti realizirati 500 milijuna dolara vrijedan kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih zrakoplova tipa F-16 Barak.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slanje Adama u Zagreb s 'ispričnicom' može se protumačiti dvojako. Budući da je riječ o najviše rangiranom menadžeru pri ministarstvu obrane, koji ujedno nosi čin alufa, što je ekvivalent našem general-bojniku, na njegov dolazak može se gledati kao na iskreno žaljenje zbog neobavljenog posla. S druge pak strane, Adamu je nadgledanje razmjene, kupnje i prodaje oružja zapravo osnovni posao.

Na toj poziciji nalazi se od 2013. godine, kad je napustio mjesto predsjednika državne tvrtke za proizvodnju oružja IMI, u kojoj je radio na pripremi dugo planirane privatizacije državnih tvrtki što proizvode oružje, a koja je zaustavljena nakon što su otkrivene malverzacije s procjenom vrijednosti giganata poput IMI-ja i Elbit Systemsa.

Udi Adam rođen je 1960. godine u Tel Avivu u obitelji azerbajdžanskih Židova. Njegov otac Yekutiel Adam bio je zamjenik načelnika glavnog stožera izraelske vojske koji je sudjelovao u Šestodnevnom, Jomkipurskom te Ratu iscrpljivanja kao zapovjednik pješačkih i desantnih snaga.

Očevim stopama

U Izraelu je slavljen kao zapovjednik operacije Entebbe, u kojoj je 200 izraelskih komandosa oslobodilo zatočene izraelske državljane u zračnoj luci u Ugandi, a u kojoj je poginuo stariji brat aktualnog premijera Benjamina Netanyahua.

Yekutiel Adam poginuo je 1982. u minobacačkom napadu tijekom rata u Libanonu, nekoliko dana prije nego što je trebao biti imenovan zapovjednikom Mossada.

Testiranje F-16 Baraka u Izraelu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

Njegovu sinu Udiju vojska kao poziv bila je logičan odabir te se odmah nakon završetka srednje škole prijavljuje u Izraelske obrambene snage, u čijim oklopnim postrojbama vrlo brzo napreduje.

Prije dobivanja čina general-bojnika Adam nakratko vodi Atal, koji se u sklopu ministarstva obrane brine za cjelokupnu logistiku, a 2006., za vrijeme izraelskog-libanonskog sukoba, postaje zapovjednikom Sjevernog zapovjedništva.

Ekspresna smjena

Na tom mjestu se ne zadržava dugo jer je nakon samo mjesec dana smijenjen zbog kritika upućenih glavnom stožeru. Adam, naime, nije bio zadovoljan taktikom i načinom vođenja vojnih operacija protiv susjednog Libanona.

Višak slobodnog vremena omogućuje mu da magistrira strategiju na prestižnoj francuskoj stožernoj školi Ecole Militaire te kratko vrijeme radi kao glavni ravnatelj izraelskog središta za nuklearna istraživanja.

Zbog pokazanih rezultata 2016. dobiva poziv da preuzme mjesto generalnog direktora izraelskog ministarstva obrane, u čijem bi svojstvu u četvrtak u Zagrebu konačno trebao pojasniti situaciju oko Baraka.