RASPRAVA U GRADSKOJ SKUPŠTINI

'Tko je sljedeći kojem će Hasanbegović uzeti trg?'

31.08.2017 u 21:49

Bionic
Reading

Na sjednici zagrebačke Gradske skupština, koja je počela u četvrtak u 9 sati, do večeri u 20 sati odrađeno je 7 točaka dnevnog reda o kojima se opširno i dugotrajno raspravljalo. Od predviđenih 27 točaka, ona koja je izazvala najviše zanimanja javnosti - preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, 14. je po redu i rasprava o njoj počela je u 21.05 sati

 Na početku rasprave govorio je jedan od predlagatelja promjene imena Trga, Zlatko Hasanbegović. Kazao je da postoji interes Povijesnog muzeja i Muzeja Grada Zagreba da dobiju ploče Trga maršala Tita nakon uklanjanja kao važan povijesni artefakt., prenosi N1. 

Predsjednik Vijeća Donji Grad Petar Paradžik govorio je nakon Hasanbegovića.

"Vijeće kojem teritorijalno pripada Trg maršala Tita izjasnio se protiv promjene naziva Trga. Ono što želim reći, jako sam žalostan da se 2017. godine uopće bavimo Josipom Brozom Titom. Žao mi je što ljude koji danas žive u Hrvatskoj žulja postojanje Josipa Broza Tita, Jugoslavije, pa i NDH. Jako sam protiv ovoga zato što znam tko inicijativu traži i zbog čega je traži. Želite zavesti da slavimo pozdrav ZDS, da slavimo ustašiju i NDH. To mi smeta. To što ćete dati ploče u muzej nema nikakvo značenje, čovjek i država kojem sudite kao da su zločinci, a nisu zločinci, možete napraviti muzej na osam katova samo o toj tematici. Ako želite raditi nekakav revizionizam, bavite se revizionizmom prijetvorbe i privatizacije. Meni ovo ne ide u glavu, ne znam što ovime želite postići. Znam da za tu inicijativu imate većinu u skupštini, ali želim vas ponizno zamoliti nemojte smatrati vaše mišljenje nikakvim referendumom. Ono što je prvo predložio Bandić potpuno se slažem, i smatram da bi se ovo pitanje trebalo staviti na referendum građanima Grada Zagreba ili cijele Hrvatske i da konačno te teme možemo pokopati i baviti se aktualnim stvarima. Jugoslavije nema već 25 godina, Tita 37 godina", rekao je Paradžik. 

  • +26
Zagrebačka Gradska skupština Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Zastupnik Čelić uključio se u raspravu. "I večeras će značajan broj udarnih članaka biti na temu partizana i ustaša, Tita i Pavelića, Bleiburga i Jasenovca. Josip Broz Tito bio je čelnik antifašističkog pokreta i kao takav ima zasluge, jer je Hrvatsku doveo na pobjedničku stranu. Nakon Drugog svjetskog rata Tito je bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima i sve zločine koje je taj režim počinio. Titov režim odgovoran je za smrt više od 570 tisuća ljudi i zbog toga je s razlogom došao na listu najvećih zločinaca 20. stoljeća", rekao je Čelić. 

"Ugledne aktivistice i borci za ljudska prava ovih dana hodaju gradom i mašu sovjetskim i komunističkim zastavama, nastojeći zaštititi lik i djelo zločinca Tita", dodao je.  Od danas kao gradski i saborski zastupnik više neću spominjati ime Josipa Broza Tita i sudjelovati u raspravama o ustašama i partizanima. Živimo u europskoj suvremenoj Hrvatskoj i okrenimo se budućnosti", zaključio je svoje izlaganje Čelić. 

  • +14
Ljubitelji Josipa Broza Tita u Kumrovcu Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U raspravi je sudjelovao i Mato Kapović. "Brojka od 570 tisuća žrtava, izvor su petparački britanski mediji i ne možemo tako raspravljati", upozorio je Kapović. "To vam nije nikakav izvor, povjesničari će vam bolje reći", rekao je Kapović. "Oni koji su shvatili, shvatili su. Piše u Matejevom evanđelju 'Oni koji mogu shvatiti, shvatit će", rekao je Kapoviću Čelić.

Nakon njih govorio je Rajko Ostojić. "Postoji i poslanica po svetom Ivanu 'Istina će te osloboditi'", poručio je Ostojić Čeliću. "Ovo danas nije pitanje imena Josipa Broza Tita. Ovo je dio jedne veće, šire slike", rekao je Ostojić. "Očito se želi maskirati gospodarska situacija, napraviti maska o velikim problemima kojima svjedočimo. Svjedočimo cijelom nizu problema, ali vraćamo se na ustaše i partizane. Tko je sljedeći Hrvat koji će dobiti trg? Tko je sljedeća Hrvatica kojoj će Hasanbegović uzeti ulicu?", upitao je Ostojić. "Povijest je učiteljica života kod vas ne vrijedi. Ništa od toga niste naučili", rekao je Ostojić, prenosi N1.