PORTRET zdravkA ronkA

Tko je SDP-ov veteran iz Zlatne doline koji je Bernardiću zabio nož u leđa

16.05.2018 u 20:53

Bionic
Reading

Zbog 'urušavanja i sveopćeg razaranja stranke koje na neronovski način provodi predsjednik stranke Davor Bernardić, liječeći time svoju nesposobnost i frustracije', s dugogodišnjim članstvom u SDP-u oprostio se Požežanin Zdravko Ronko. Kako bi 'osujetio Bernardićev plan' da ne dođe do izbora, spreman je podržati i premijera Andreja Plenkovića, iako je s HDZ-om u Zlatnoj dolini oduvijek na suprotnim stranama. Donosimo portret SDP-ova veterana koji je uzburkao oporbene duhove

'Nemam ja ljubavi prema vladajućima. HDZ su moji protivnici, takmaci, bili i bit će. Ali kako Bernardić ne bi uništio stranku, možda bih čak bio spreman podržati Plenkovića da ne dođe do izbora i da se osujeti Bernardićev plan', komentirao je Ronko još sa svježom ispisnicom iz SDP-ova članstva u ruci.

U Zlatnoj dolini, u kojoj je izgradio profesionalnu, a potom i političku karijeru istaknutog SDP-ovca, s HDZ-om je uvijek bio na suprotnim stranama. Ovaj 69-godišnji rođenjem Požežanin, po struci ekonomist, po zvanju porezni inspektor, prije 24 godine krenuo je u poduzetničke vode osnovavši tvrtku za poslovne usluge i porezno-financijsko savjetovanje, a tri godine kasnije, 1997., pojavljuje se i na lokalnoj političkoj sceni, kad kao vijećnik ulazi u požeško Gradsko vijeće.

Uoči proteklih lokalnih izbora SDP-ovci su ga opet htjeli vidjeti u gradonačelničkoj fotelji Požege, u kojoj je proveo čak četiri mandata. Požeško-slavonsku županiju vodio je pak u kriznoj 2006., kad su ušli u povijest kao prva jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj čiji je račun bio blokiran punih pola godine.

Sudska trakavica s HDZ-ovim prethodnikom

Vrijeme je to u kojem su tamošnja policija i Općinsko državno odvjetništvo bili zatrpani međusobnim prijavama Ronka i HDZ-ova Ante Bagarića za financijske malverzacije, praćenja, provociranja, prijetnje, utaje, kao i tužbom protiv države koju je Ronko, kao tada aktualni župan, podnio tražeći naknadu, odnosno povrat novca, kako se tada pisalo, što ga je bivši župan Bagarić navodno prokockao s Vladom Zecom i time oštetio Županiju.

Priča je prije dvije godine dobila nepravomoćni sudski epilog, odnosno Bagariću i Zecu izrečene su zatvorske kazne zbog financijskih malverzacija s mjenicama, čime je Požeško-slavonska županija oštećena za više od 9,8 milijuna kuna.

  • +13
Zdravko Ronko Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ronkov stranački kolega Orsat Miljenić opisuje ga kao vrlo promišljenog čovjeka koji kada nešto odluči, toga se - i drži. 'To je jedna od njegovih dobrih osobina', ističe Miljenić.

'Žao mi je kada bilo tko iziđe iz SDP-a i kluba SDP-a. Ronka sam uvijek cijenio kao dobrog kolegu. Dobro smo surađivali i sve što mogu reći je da se nadam da nikada neće podržati HDZ', ističe Miljenić.

Slavonske HDZ-ovce Ronkov potez uopće ne čudi. Smatraju ga rezultatom nekoliko faktora koji su se upravo poklopili.

'Ronko iz SDP-a odlazi zbog nezadovoljstva i nesposobnosti svog predsjednika, što je vidljivo iz aviona, ali smatra da je eventualno ključno to da se zadrži ova vlada jer nagodba vezana uz Agrokor u ovom trenutku nema alternative. Dovoljno je svjestan problema i odgovornosti da ovo nadilazi stranačku stegu i sve drugo. No poklopile su se i neke činjenice, a to je katastrofalni rejting SDP-a, što je definitivno nešto što ga je ponukalo na izlazak, kao i beznadnost stranke na ovim izborima koji bi se ponovili', komentirao je za tportal HDZ-ov osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Šef ljevice Davor Bernardić, pripremajući se za lokalne izbore prije dvije godine, za njega je pak u Požegi imao samo riječi hvale.

'Gospodin Ronko institucija je SDP-a, on je čovjek koji je bio i župan i gradonačelnik, čovjek koji je uspio u jednoj teškoj sredini za SDP dobiti povjerenje građana. Nažalost, nije dobivao podršku državne vlasti ovdje, zato i Požeško-slavonska županija i danas 'kaska' za nekim drugim županijama u Hrvatskoj, zato što nikada centralna država nije dala podršku Požeško-slavonskoj županiji i Požegi. Ja bih volio da se to promijeni već na sljedećim lokalnim izborima', poručio je Bernardić svojem članstvu u razgovoru objavljenom na službenim stranicama požeško-slavonskog SDP-a, kojim je Ronko predsjedao čak sedam puta, a isto toliko bio i predsjednikom gradske organizacije ove stranke.

Sindikalist s 30.000 eura ušteđevine

Ronko kao dugogodišnji sindikalni aktivist, saborski zastupnik i dobrovoljni darivatelj krvi, koji se obrani domovine pridružio u ljeto 1991., na novinarski upit je li to definitivni odlazak iz SDP-a rekao je kako je za njegov povratak u SDP uvjet odlazak Bernardića i njegove klike. 'S Berom je ovo put bez povratka', poručio je Ronko, a namjerava dalje raditi kao nezavisni saborski zastupnik i pokušati 'trgnuti članstvo' tako da Bernardić ode.

Ronko pak iz SDP-a odlazi s imovinskom karticom koju je popunio početkom 2016., a prema kojoj prima saborsku plaću u bruto iznosu od 29.968,56 kuna te ušteđevinom od 30.000 eura. U Požegi pod kreditom ima stan od 108 kvadratnih metara. Razveden je i otac dvoje djece.