SVAĐALICA IZ TIROLA

Tko je Sanaderov prijatelj Herwig van Staa?

18.10.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Tportal otkriva tko je Herwig van Staa, austrijski provincijski političar koji je u zatvor u Remetincu došao posjetiti svog prijatelja Ivu Sanadera te nakon toga izrazio sumnje u mogućnost da bivši premijer u domovini dobije pošteno suđenje, što bi bio međunarodni skandal da je tirolski političar doista tako važan kakvim se predstavlja u ovdašnjim medijima

Zamislimo sljedeću hipotetsku situaciju: bivši austrijski premijer Wolfgang Schuessel završava u bečkom zatvoru, pod optužbama za krađu i korupciju, a tamo ga posjeti Josip Odak, predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije. Nakon toga Odak da nekoliko kratkih izjava, u kojima osudi austrijsko pravosuđe te se požali da bivšeg premijera drže u lošim uvjetima iza rešetaka, kao gorljivi aktivist Amnetsy Internationala.

Možemo pretpostaviti da bi situacija postala mali vanjskopolitički incident, što znači da je i to moguća reakcija prema dolasku tirolskog gosta.

Hervig van Staa je dugogodišnji političar konzervativno-katoličke Narodne stranke (ÖVP), koji je sada već na zalasku karijere, na poziciji predsjednika tirolskog pokrajinskog parlamenta. Van Staa je Sanaderu ostao vjeran i nakon što je odbjegli premijer uhićen u prosincu u Austriji i posjetio ga u zatvoru. Već tada je agitirao za Sanadera, opisujući ga kao 'velikog Europejca' i 'političara koji je gradio veze Tirola i Hrvatske', naglasivši da se ovaj smatra političkom žrtvom.

On je, doduše, jedan od rijetkih, s obzirom da se broj Sanaderovih europskih prijatelja značajno smanjio poslije misteriozne ostavke i optužbi za korupciju.

Sanader i Van Staa poznaju se još iz vremena kada je Tirolac bio župan. Bilo je to od 2002. do 2008, što se u velikoj mjeri podudaralo sa Sanaderovim mandatom. Van Staa je rođen 1942. u Linzu, a u Innsbruck se doselio s 18 godina na studij. Diplomirao je i doktorirao pravo te je usput prošao put od asistenta do profesora na fakultetu, pa mu je Innsbruck postao drugi dom.

Političku karijeru započeo je 1989. kao gradski zastupnik, da bi se u sljedećih 13 godina popeo preko pozicije insbruškog gradonačelnika na mjesto tirolskog župana.

Herwig van Staa pobijedio je i na drugim izborima te je vladao do 2008, kada je njegova stranka prošla značajno lošije na izborima.

Herwig van Staa i Jadranka Sloković

U kompliciranim koalicijskim pregovorima sa socijaldemokratima Van Staa je postao prepreka te je sklonjen na manje važnu poziciju šefa pokrajinske skupštine, na kojoj je i danas.

Iako je tvrdio da je njegova politička vodilja kršćanski socijalizam, Herwig van Staa nije imao problema u svojem županskom mandatu pridružiti se ksenofobnoj klimi u Austriji i tražiti pooštravanje mjera za azilante. Nije se libio širiti glasine o tome kako je otac Alexandera van der Bellena, tada predsjednika Zelenih, bio povezan s nacistima. Konzervativni Van Staa je naročito imao pik na Zelene, pa je u jednom lokalnom govoru njemačkog ministra vanjskih poslova nazvao svinjom.

Unatoč tom trudu, nikad nije pripadao unutarnjem krugu Wolfganga Schuessela, pa nije ni bio u prilici uzdići se do državne politike. Zato se još svađao i s Centrom Simon Wiesenthal, o gradskom ugledniku za kojeg se otkrilo da je tijekom Kristalne noći izveo hapšenje jednog Židova, čiji su rođendan lokalni političari javno proslavili.

Herwig van Staa također je pobožan katolik te dobitnik nekoliko crkvenih odličja (može se, primjerice, pohvaliti redom Svetog viteškog groba jeruzalemskog i ordenom Svetoga Gregora s Juga), pa je vjerojatno i to utjecalo na njegovu bliskost s Ivom Sanaderom.

Bilo kako bilo, navodni moćni strani gost Ive Sanadera nije posebno utjecajna figura, no čini se da se kao pravi kršćanin ne odriče političkog brata svog ni kada je ovaj pod sumnjom velikih grijeha, krađe i laganja.