POLITIKA I HUMANITARNI RAD

Tko je Robert Markt, kontroverzni šef Crvenog križa?

27.06.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt pola godine otkako je stupio na dužnost našao se pod povećalom javnosti zbog baratanja desecima milijuna kuna prikupljenih za pomoć poplavljenim područjima. Iako je nekoliko ministara Kukuriku vlade iznijelo teške optužbe na njegov račun, čini se da mu najviše zamjeraju činjenicu da je HDZ-ovac. Markt, koji je inače uspješan vozač relija, prebacivao se iz stranke u stranku, s funkcije na funkciju, jednako uspješno kao što je 'šaltao' brzine

'Politički direktor Crvenog križa neka se ukrca u svoj fini auto, ode na teren i neka da popis koji ima jer je to popis Crvenog križa i neka dijeli pomoć', kazao je neki dan ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić aludirajući na snažnu povezanost te organizacije s HDZ-om. Slično govori i ministar Maras. 'To vam je tako kada se politika uplete u Hrvatski Crveni križ, a to je ista ona politika koja danas govori da bi htjela vladati Hrvatskom', poručio je.

Da je šef Crvenog križa HDZ-ovac, javna je stvar. No u ovom je slučaju važnije je radi li dobro svoj posao ili ne. To je drugi par rukava. Vlada ga nije imenovala pa ga ne može niti smijeniti. Imenovao ga je na tu funkciju Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa u prosincu prošle godine. Jedan od onih koji je odlučivao o novom izvršnom direktoru je i Franjo Gregurić, biznismen i nekadašnji Tuđmanov premijer. On i HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac dvoje je potpredsjednika HCK-a.


Kako su ga imenovali, tako ga jedino unutar organizacije mogu i smijeniti. To nije izgledan scenarij s obzirom da je njegov prethodnik Nenad Javornik na toj funkciji bio od 1991. godine.

Visoke funkcije u pet vlada

43-godišnji Markt dobro je plivao za mandata nekoliko vlada. Za vrijeme Račanove i obje Sanaderove vlade bio je stručni savjetnik u Upravi za poticanje ulaganja i izvoz pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. 2008. odlazi u Veleposlanstvo RH u Beogradu, i to kao gospodarski savjetnik. Za vrijeme vlade Jadranke Kosor postaje državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva kao predstavnik koalicijskih partnera HSLS-a. No kada dolazi do razlaza u vladajućoj koaliciji Markt je izabrao funkciju pa izlazi iz HSLS-a.

Njegova politička nesvrstanost nije dugo potrajala. Politički oportunizam dolazi na vidjelo 2011. Tada ga njegov šef u Ministarstvu gospodarstva Đuro Popijač predlaže za glavnog državnog inspektora s argumentom da je Markt nestranački kadar. Imenovan je 16. lipnja 2011, a već dva dana kasnije ponosno prima iskaznicu HDZ-a.

Packa iz središnjice

Imenovanje Josipe Rimac za potpredsjednicu HCK-a uzburkalo je duhove i u Međunarodnom komitetu Crvenog križa u Ženevi. Oni su izdali preporuku svim organizacijama da na visokoj funkciji ne bi smjela biti osoba koja ima visoku političku funkciju. Markt nam je pojasnio kako je riječ tek o preporuci, ne obvezi.


Nestranačje je tako šaptom palo, a Markt se na funkciji glavnog državnog inspektora nalazi do smjene vlasti i dolaska Kukuriku vlade u Banske dvore. Ipak, 2013. u njegovoj se bogatoj biografiji ponovno nalazi funkcija savjetnika, i to ponovno u Ministarstvu gospodarstva.

Svestrani Markt je šest puta bio državni prvak u automobilizmu, a krajem 90-ih, prije nego što je karijeru počeo graditi kroz državne institucije, bavio se i modnim biznisom. Tako je od 1997. do 1999. bio suvlasnik i direktor tvrtke koja je vodila zastupništvo za Hrvatsku francuske dizajnerske tvrtke Guy Laroche. Trenutno je suvlasnik tvrtke Oglašavanje novi val d.o.o. koja gotovo godinu dana ima blokiran račun.

Neprofitna organizacija i ogromne plaće

Iako je Hrvatski Crveni križ neprofitna pravna osoba, što je definirano i Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu, plaće su itekako izdašne. Prema pisanju medija, izvršni predsjednik ima koeficijent plaće 8,99, dok predsjednik Vlade ima 7,86. Viši koeficijent ima samo predsjednik RH.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, do 2008. što je ujedno godina do koje na ovom servisu postoje podaci o poslovanju Hrvatskog Crvenog križa, prosječna je plaća iznosila visokih 1450 eura. Danas je prosječna plaća između pet i šest tisuća kuna, a u središnjici Hrvatskog crvenog križa u Zagrebu zaposlene su 72 osobe. Šefovi u HCK-u nisu državni dužnosnici, ne podnose nikome izvješće niti kome odgovaraju.

Djelatnost im je prema zakonu 'ublažavanje ljudskih patnji, a osobito onih izazvanih oružanim sukobima, velikim prirodnim, ekološkim, tehnološkim i drugim nesrećama, s posljedicama masovnih stradanja.'

Iako su prikupljena znatna novčana sredstva, ljudske patnje na poplavljenom području nisu ublažene. Vlada lopticu zbog neisplate pomoći prebacuje na Crveni križ izvlačeći stari, pohabani adut na sunce – onaj politički. Činjenica je da je u vodstvu HCK-a nemali broj HDZ-ovaca, no bili su tu i ranije kada nitko iz Vlade to nije niti spominjao.

Dok stanovnici županjske Posavine nemaju za gorivo, hranu te sredstva za čišćenje, mjesec dana od poplava krenule su političke prozivke. Pa se tako gleda što je Crveni križ pod HDZ-ovcima, što je načelnik Gunje koji istu organizaciju kritizira SDP-ovac ili što je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji vodi Županijski stožer, HDZ-ovac.

Ponovno je tako politika postala važnija od svega, pa i od umornih i razočaranih stanovnika Gunje i okolnih mjesta koje će za sljedeće lokalne izbore isti ti političari vabiti za koji glas.