SABORSKA AKTIVNOST

Tko je od zastupnika najviše govorio, tko je dobio kaznu zbog dugog jezika, a tko nije ni zucnuo?

17.07.2017 u 19:11

Bionic
Reading

Ivan Pernar iz Živog zida i Mostov Miro Bulj najaktivniji su saborski zastupnici. Barem se tako može zaključiti iz saborske statistike u kojoj je pobrojano to koliko puta su se zastupnici javljali za riječ na sjednicama

U 9. sazivu Sabora, prema statistikama od listopada 2016. pa gotovo do kraja lipnja, najaktivniji na sjednicama bili su Ivan Pernar Miro Bulj. Zaključno s 27. lipnja dvojac se za riječ javio čak 530 puta svaki.

No većina tih javljanja odnose se na kratku formu replike. Tako je, primjerice, Pernar natukao 203 replike i 193 odgovora na repliku. Slično je i s Buljem, koji je imao 271 repliku i 138 odgovora na nju.

Treći po aktivnosti je SDP-ov Gordan Maras s 509 javljanja za riječ. Maras je imao 193 replike i 186 odgovora na repliku, u što su vjerojatno pobrojani i njegovi okršaji s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Četvrti po aktivnosti je Branimir Bunjac iz Živog zida s 465 javljanja za riječ, dok je na petom mjestu šef HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić, koji bilježi 247 javljanja. SDP-ov predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk nalazi se na 11. mjestu sa 153 javljanja za riječ.

SDP-ov predsjednik Davor Bernardić ipak je nešto aktivniji u Saboru od svojeg prethodnika te je zabilježio 91 javljanje za riječ. Od toga je devet puta govorio u ime kluba, a 66 put je odgovarao na repliku.

Najaktivnija saborska petorka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bilo je i onih koji nisu ni zucnuli u više od šest mjeseci Sabora, odnosno do 27. lipnja. Među njima je i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics, HDZ-ov Vlatko Kopić, Mostov Ivan Kovačić, koji se nedavno vratio u saborske klupe, te HDZ-ov Davor Lončar. Na popisu se našao i Mostov Hrvoje Runtić, međutim on se za riječ javio prošli tjedan prilikom rasprave o Ovršnom zakonu. Na popisu su i HDZ-ovi Marijan Kustić i HDZ-ov Davor Ivo Stier, koji su nedavno stigli u Sabor, kao i SDSS-ova Dragana Jeckov.

No neki su bili i previše aktivni te su predsjedajući zbog nemira u sabornici morali posegnuti i za kaznama. Od 49 stegovnih mjera koje su predsjedajući izrekli od listopada prošle godine najviše ih je zaradio Živi zid. Naime ta je stranka uspjela zaraditi 18 stegovnih mjera, no još pet ih je dobio Ivan Pernar koji je jedno vrijeme bio u Abecedi demokracije.

Pernar, kojeg su u ovom sazivu i fizički iznosili iz sabornice, zaradio je 12 opomena, četiri puta mu je oduzeta riječ, a dva puta je udaljen iz sabornice.

Saborska petorka koja se nije javljala za riječ Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Drugi po stegovnim mjerama je SDP, koji ih ima 18. Od toga su SDP-ovci dobili 13 opomena dok im je pet puta oduzeta riječ. Većinu tih stegovnih mjera zaradio je Gordan Maras, koji je dobio devet opomena i svih pet puta riječ je oduzeta upravo njemu.

Međutim aktivnost se ne mjeri samo na sjednicama i u odgovaranju na replike. Neki su aktivni bili u postavljanju zastupničkih pitanja Vladi i ministrima. U 9. sazivu Sabora postavljeno im je 349 pitanja, od čega 117 usmeno na aktualnom prijepodnevu, a 232 u pisanom obliku.

Najaktivniji u postavljanju pitanja bili su SDP-ovci, koji su Vladi postavili 138 pitanja. Drugi je HDZ, čiji su zastupnici 75 puta postavili pitanje Vladi, no većina je njihovih pitanja postavljena na aktualcu.

Najviše pitanja postavio je pak SDP-ov Željko Jovanović - čak 35 puta obraćao se Vladi.

  • +3
Saborska straža izbacila Ivana Pernara iz sabornice Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek