ISTRAŽIVANJE DER SPIEGELA

Tko je Nijemcima najveći moralni autoritet?

25.08.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Tko je za vas moralna instanca u Njemačkoj? Anketu s tim pitanjem preko ljeta je proveo institut za istraživanje javnog mijenja TNS, a po narudžbi tjednika Der Spiegel. Cilj je bio saznati koje se javne osobe smatra moralnim autoritetima u njemačkom društvu, a rezultati su pomalo iznenađujući, ali ne i problematični

Čak 74 posto ispitanih izjavilo je da moralnim autoritetom smatra bivšeg socijaldemokratskog kancelara Helmuta Schmidta, koji je vladao Zapadnom Njemačkom od 1974. do 1982. Nakon toga je postao izdavač tjednika Die Zeit, u kojem se i danas redovito oglašava u javnosti. Schmidt je rođen 1918. i poznat je kao strastveni pušač, koji pali cigaretu za cigaretom. Tijekom godina objavio je brojne političke i memoarske knjige, od kojih su mnoge bili bestseleri. U svakom slučaju, vrijedi primijetiti da je Schmidt pri kraju svoje aktivne političke karijere bio itekako neomiljen, ali je onda polako povratio ugled među ljudima, te ga danas, a i zbog njegovih poodmaklih godina, Nijemci smatraju nacionalnim blagom.

Na drugom mjestu sa 66 posto se nalazi bivši predsjednik Horst Köhler, a treće mjesto dijele kancelarka Angela Merkel i njezina najpopularnija ministrica Ursula von der Leyen, koji mnogi vide kao Merkeličinu nasljednicu. Odmah iza njih dolazi ministar obrane Karl Theodor zu Guttenberg, što pokazuje da Nijemci imaju povjerenje u poštenje i moral svojih političara, bez obzira na to slažu li se s potezima vlade. Zanimljivo je da tek 51 posto Nijemaca smatra trenutačnog papu Benedikta XVI. moralnim autoritetom, što je bitno manje nego u prijašnjim ispitivanjima ove vrste. No s obzirom na seriju pedofilskih skandala u Katoličkoj crkvi, kao i njihovo višedesetljetno zataškavanje, nije iznenađujuće što je Papa izgubio ugled u narodu. Porazno je za Crkvu da Benedikt XVI. kod Nijemaca ima jednak moralni autoritet kao popularni TV voditelj Günther Jauch, a za dva posto manji nego Joachim Gauck, borac za ljudska prava iz vremena DDR-a.

Velika promjena koju je donijelo 21. stoljeće jest pad ugleda intelektualaca, koji su nekad bili znatno utjecajniji u narodu, između ostaloga i zato što su bili spremni otvarati bolne teme i rušiti društvene tabue. Danas za to postoji internet, a među poznatim njemačkim angažiranim intelektualcima najbolje je prošao pisac i nobelovac Günter Grass, kojeg 44 posto ispitanih smatra moralnim autoritetom. Nasuprot njemu, najveći živući filozof Europe, Jürgen Habermas, predstavlja etičku vodilju tek za 10 posto Nijemaca!