UGLANCANI MORMON

Tko je najopasniji rival Obami za Bijelu kuću?

15.01.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Willard Mitt Romney (64), najizgledniji republikanski protukandidat Baracku Obami na predsjedničkim izborima 2012, bivši je guverner Massachusettsa i potencijalno prvi predsjednik SAD-a iz redova mormonske crkve. Pobijedi li aktualnog predsjednika na izborima u studenom, Romneyjeva braća po vjeri proslavit će uspjeh plesom - mormoni, kojima su strogo zabranjeni alkohol i cigarete, slove za najrasplesaniju vjersku zajednicu na svijetu

Romney nezaustavljivo i velikim koracima grabi prema osvajanju stranačke nominacije za američke predsjedničke izbore. Kako sada stvari stoje, njegovu pobjedu nad republikanskim protukandidatima neće moći poljuljati ni najžešći udarci upućeni iz tabora rivala i konzervativnog pokreta Tea Party, koji Romneyja ocjenjuju previše liberalnim u političkim postignućima.

Jednako tako, strahovi Romneyjevih pristaša da će njihovog favorita u pohodu na Bijelu kuću zaustaviti vjerska opredijeljenost, i to već na samom početku predizbora, pokazali su se neutemeljenima. Romney se u Iowi provukao kao pobjednik kroz ušicu igle i potom uvjerljivo 'zakucao' u New Hampshireu, što je - uz prevelike oscilacije njegovih protukandidata - pridonijelo snažnim prognozama njegove pobjede 21. siječnja u Južnoj Karolini. 

'Pro-life' retorika

Treća savezna država u kojoj se održavaju stranački predizbori osobito je važna zbog toga što tamo čak oko 60 posto biračkog tijela republikanaca čine evanđeoski kršćani. Oni su daleko skloniji glasnim zagovarateljima zabrane gej brakova i abortusa, poput Ricka Santoruma, bivšeg senatora iz Pennsylvanije, koji je opasno ugrozio Romneyjevu pobjedu u Iowi. Santorum se u subotu, tjedan dana uoči izbora u Južnoj Karolini, definitivno prometnuo u konzervativnu alternativu Romneyju: najtvrdokorniji socijalni konzervativci okupljeni u Teksasu proglasili su ga svojim favoritom, na štetu 'lokalnog' guvernera Ricka Perryja i bivšeg šefa republikanaca u Kongresu, Newta Gingricha

Zbijanje redova evanđeoskih kršćana očajnički je pokušaj zaustavljanja Romneyjevog marša na Bijelu kuću. Ne prepuštajući ništa slučaju, Romney je s dolaskom u Južnu Karolinu prigodno uglancao retoriku te je govore obogatio sintagmom 'zaštita života' ne bi li otupio oštricu Newta Gingricha koji ga naziva 'umjerenjakom iz Massachusettsa' i optužuje da je povećao dostupnost tableta za pobačaj i na druge načine 'žrtvovao' živote nerođene djece.

Gotovo besprijekorno odrađena i tempirana kampanja mogla bi mu u konačnici osigurati glasove socijalnih konzervativaca, što je donedavno bilo gotovo nezamislivo.

Romney, razumljivo, izbjegava isticati svoje vjersko opredjeljenje, no ono se u kampanji neizbježno politiziralo -  naslovnica tjednika Newsweek s početka godine donijela je tako 'rasplesanog' Romneyja, čija se glava našla na posteru popularnog brodvejskog mjuzikla 'Knjiga mormona'.

Najizgledniji kandidat za predsjedničku nominaciju aktivan je član mormonske crkve, koja generalno slijedi kršćanske postulate, ali se drži vlastitih postavki i mormonske svete knjige. Njihovi članovi ne puše i ne konzumiraju alkohol, kavu ni čaj, no rado se odaju slatkišima, koje najčešće konzumiraju na 'plesnjacima'. Crkvi daju desetinu svojih prihoda te se suzdržavaju od predbračnih seksualnih odnosa i masturbacije.

'Kreativna destrukcija'

Otac Obaminog protukandidata, bivši guverner Michigana George W. Romney, rođen je u mormonskoj koloniji u Meksiku, a najmlađi sin Mitt nastavio je obiteljsku tradiciju, provodeći 30 mjeseci kao mormonski misionar u Francuskoj. U međuvremenu se njegova školska ljubav Ann Davies zavjetovala mormonskoj crkvi te je nedugo nakon povratka mladog Romneyja u SAD s njim ušla u brak iz kojega je poteklo petero sinova.

Mitt Romney diplomirao je pravo i magistrirao poslovno upravljanje na Harvardu. Nakon uspješnog vođenja tvrtke Bain & Company Romney je poveo privatnu investicijsku tvrtku Bain Capital koja se pod njegovom palicom prometnula u jednu od najprofitabilnijih sektorskih kompanija u SAD-u. Tu je stekao i bogatstvo kojim je financirao svoje političke kampanje, no zbog načina na koji je to napravio sada se našao pod povećalom javnosti.

Romneyjevi rivali proteklih dana intenzivirali su napade upravo na temeljima poslovne politike Bain Capitala, koji je preuzeo i restrukturirao neke poznate američke kompanije, pri čemu je određen broj radnika ostao bez posla. Romney je već ranije u kampanji otvorio prostor za napade, tvrdeći da se kompanije i ekonomija u cjelini mogu unaprijediti upornom i nemilosrdnom zamjenom starih kadrova novima. Takav koncept 'kreativne destrukcije' mantra je mnogih biznismena, no u političkoj kampanji postaje idealna podloga za napade.

Romney u službenoj biografiji navodi da je pomogao u stvaranju 100.000 novih radnih mjesta investiranjem u tri prepoznatljiva američka brenda – Staples, Sports Authority i Domino's Pizza. Naravno, cilj nije bilo zapošljavanje, već podizanje profita i tržišne vrijednosti navedenih tvrtki, što je podrazumijevalo provedbu i nekih uznemirujućih aspekata kapitalizma: otpuštanje radnika kada je to nužno, prebacivanje dijela poslovanja u inozemstvo i stimuliranje direktora značajno više od radnika, piše Washington Post.

'Najbolji korporativni direktor'

Gingrich protiv Romneyja

Newt Gingrich prepoznao je priliku i objavio prigodni video, optužujući Romneyja za otpuštanje radnika i profitiranje na rezultatima takvog poslovanja. Istina, Romney se nikada nije libio reći da su otpuštanja ponekad nužna, a najbolji primjer za uspjeh načela 'kreativne destrukcije' upravo je Staples, trgovina uredskim materijalom čiji je rast u 80-im i 90-im godinama natjerao mnoge male trgovce da stave ključ u bravu.

Dok je Staples rastao, rasla je i plaća izvršnog direktora – sa 4,7 milijuna dolara godišnje u 2006. na 10,8 milijuna dolara 2010. godine. No iako ne navodi kolika je prosječna plaća njegovih 89.000 radnika širom svijeta - prema državnim podacima, prosječna godišnja plaća prodavača u maloprodaji iznosi 25.000 dolara - Staples je u vrijeme najveće krize otpustio svega oko 140 zaposlenika, piše Post. Romney je sjedio u upravnom odboru Staplesa više od desetljeća, a poduzetnik Tom Stemberg, čija je ideja o Staplesu pretvorena u kompaniju vrijednu 24,5 milijardi dolara, kaže da je bivši guverner Massachusettsa 'najbolji korporativni direktor' kojega je ikada vidio u akciji.

Poput Staplesa, najveći američki maloprodajni lanac sportskih proizvoda Sports Authority i prehrambeni lanac Domino’s Pizza također su profitirali na Bainovim investicijama, pribjegavajući malobrojnim otpuštanjima radnika. Romneyjeva kampanja poručuje da mu njegovo iskustvo u tim tvrtkama daje 'jedinstvene vještine i sposobnosti da učini ono što je predsjednik Obama propustio napraviti: fokusirati se na stvaranje novih radnih mjesta i učvrstiti posrnulu ekonomiju nacije'.

Obama će zasukati rukave

Prvi ozbiljan pokušaj ostvarivanja političke karijere prošao je neslavno: Romney je izgubio izbore za Senat u Massachusettsu 1994, kada se natjecao kao izazivač demokrata Teda Kennedyja. Svoje poslovne sposobnosti, međutim, potvrdio je na funkciji predsjednika Organizacijskog odbora Zimskih olimpijskih igara 2002. u Salt Lake Cityju, gdje se dokazao kao stvarni financijski guru.

Iste godine Romney je izabran za guvernera Massachusettsa, ali nije tražio reizbor 2006. iako je rezanjem potrošnje i povećanjima administrativnih naknada uspio eliminirati prijeteći deficit od tri milijarde eura. Progurao je i zdravstvenu reformu u Massachusettsu, gdje je zahvaljujući njemu na snazi najbolji sustav zdravstvenog osiguranja na osnovi državnih subvencija, prvi takav u SAD-u.

Tijekom karijere retoriku je postupno usklađivao sa stavovima američkih konzervativaca. Na republikanskim predizborima 2008. odnio je pobjedu u nekoliko saveznih država, ali je nominaciju na kraju osvojio John McCain. U međuvremenu Romney se pripremao za drugi pokušaj, a službenu najavu ulaska u predsjedničku utrku protiv Obame dao je početkom lipnja 2011.

'Vječni drugi', kako su mediji nazvali Romneyja, dok su se ostali kandidati gotovo redom probijali na prva mjesta u predizbornim anketama, konačno se prometnuo u republikanskog favorita koji će natjerati Obamu da u borbi za drugi mandat ipak zasuče rukave.