JANŠA ILI JERKOVIĆ

Tko je misteriozni 'J' kojega je Patria 'podmazala'?

13.09.2011 u 08:02

Bionic
Reading

Afera Patria ponovo se zatalasala nakon što su se pojavile tvrdnje da misteriozni gospodin 'J' nije Janez Janša nego Bartol Jerković, predsjednik Uprave tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila. Naime, poduzetnik Walter Wolf je navodno osobi koju je lobist Patrije nazvao 'gospodin J' trebao predati novac za proviziju pri kupnji borbenih vozila

Janšu i četvoricu suoptuženih tereti se za nezakonito posredovanje pri kupnji 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku. Među njima je i kontroverzni austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf koji je navodno

dogovarao nezakonite provizije za slovenske političare i dužnosnike.

Bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu sumnjiči se da je osobno pogodovao finskoj Patriji, od čega je korist navodno imala i njegova stranka. Janša pak tvrdi da je afera Patria neutemeljena i da ima političku pozadinu. Njegova je stranka otišla i korak dalje te je lopticu krivnje s Janše prebacila na predsjednika Uprave hrvatske tvrtke ĐĐ Specijalna vozila, Bartola Jerkovića.

Navodi se da iz više od 18 tisuća stranica sudskog spisa proizlazi da su vodeći ljudi Patrije i njihovi lobisti upotrebljavali slovo 'J' za imenovanje Bartola Jerkovića, a ne Janeza Janše. U dopisu Patriji lobist je navodno izvijestio i o susretu s gospodinom 'J', čije su mišljenje i preporuka bili presudni za sklapanje ugovora s Patrijom.

Na pitanje novinara HTV-a zašto Janez Janša prebacuje krivnju na njega, Bartol Jerković je bio bez komentara, tek je kratko odgovorio da 'nije u filmu s događanjima' te da ne zna što je i po kojoj osnovi Janša komentirao.

Podsjetimo, ugovor MORH-a i Patrije o kupnji 126 borbenih oklopnih vozila vrijedan 180 milijuna eura potpisan je u listopadu 2007. Slovensko je ministarstvo obrane godinu dana prije toga već sklopilo 238 milijuna eura težak ugovor o kupnji 135 oklopnih vozila s naoružanjem za slovensku vojsku. Predsjednik slovenske vlade tada je bio Janez Janša.

Suđenje za aferu Patria nastavlja se već u srijedu, kada će se vidjeti hoće li Janez Janša i na sudu prebaciti krivnju na predsjednika Uprave hrvatske tvrtke ĐĐ Specijalna vozila, Bartola Jerkovića.

'Nije bilo pogodovanja Fincima!'

Prašina oko afere Patria podigla se početkom prošle godine. Jerković je tada opovrgnuo medijske napise da je promjenom kriterija tehničke i taktičke procjene vozila u natječaju za borbena oklopna vozila pogodovao finskoj Patriji. Pojasnio je da je Vlada RH izabrala tvrtku ĐĐ Specijalna vozila za nositelja projekta u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome koje će borbeno vozilo i koji inozemni partner biti izabrani. Pojasnio je da je na natječaju pobijedila upravo finska Patria jer je ponuda te tvrtke bila za 36 milijuna eura povoljnija od konkurentske, vozilo se pak pokazalo boljim na poligonskim testovima, a ponuđen je i znatno vredniji offset program.