DIANA SANELA JENKINS

Tko je misteriozna Ganićeva spasiteljica?

12.03.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Tko je Diana Jenkins alias Sanela Dijana Čatić, žena koja je platila 300 tisuća funti jamčevine i izvukla iz zatvora Ejupa Ganića, bivšeg bošnjačkog člana BiH predsjedništva kojeg je tamo sustigla srbijanska potjernica ratne zločine kojom pokušavaju izjednačiti krivnju za ratove koje su izazvali na prostorima bivše Jugoslavije

Diana je u Britaniju došla kao izbjeglica, ali se dobro snašla udavši se za prebogatog škotskog bankara, tako da joj nije bio problem izdvojiti 300 tisuća funti za Ejupovu slobodu. Inače, gospođa Jenkins prošle godine Otok je zamijenila Malibuuom, jer su je u viskom društvu tretirali kao 'istočnoeuropsku mladu iz oglasa'.

'Bila sam bijesna kad sam čula da je dr. Ejup Ganić uhićen i odlučila sam mu pomoći – iako se nikad nismo sreli', rekla je za Daily Telegraph Diana Jenkins dodavši da se protiv smiješnih optužbi iz Srbije koje je Haag davno odbacio sada može pred britanskim sudom obraniti kao slobodan čovjek.

Dijanin suprug Roger bogati je bankar koji je sam zaradio u jednoj godini 75 milijuna funti te sklopio neke od najunosnijih poslova za svoju banku Barclays, a nagrađen je i sa 30 milijuna dolara, jer je banku izvukao iz krize.

Diana se prisjetila svoga dolaska u London prije deset godina i borbe za mjesto pod suncem.
'Nažalost, shvatila sam družeći se sa social girls, ako imaš veliki dijamantni prsten pričat će s tobom, tako da sam nabavila dijamantni prsten. Kupio mi ga je moj dragi suprug kojega je povrijedilo kako su me s visoka gledali', ispričala je Sanela svoju tužnu sudbinu.

Gospođa Jenkins rođena je kao Sanela Dijana Čatić u muslimanskoj obitelji iz Alipašina Polja, mjesta nedaleko od Sarajeva. Nakon izbijanja rata u BiH 1993. izbjegla je u London. Upisala se u večernju školu kako bi naučila engleski, a za život je zarađivala na sve moguće načine da bi sebi mogla plaćati školovanje i slati novac svojim roditeljima i bratu u Sarajevo.
Pred brata Irisa, kojem je bila samo 21 godina, ubili su snajperisti Vojske Republike Srpske. Iris je bila očajna i tada je odlučila da će se baviti humanitarnim radom i zauvijek biti na usluzi svojoj zemlji.

Diana Jenkins i Jessica Biel

Na fakultetu koji je pohađala upoznala je predavača Rogera Jenkinsa i između njih je planula ljubav. Vjenčali su se 1999. u Londonu. U međuvremenu je Sanela završila studij i osnovala zakladu koju je nazvala po bratu - Irisu Čatiću.

Slala je pomoć Kliničkom centru u Sarajevu, pomagala obnovu kuća povratnicima u istočnoj Bosni, pomagala bolesnima, gradila ceste oko Konjica... Pomagala je i drugim područjima u svijetu, a nedavno je, primjerice, poslala milijun dolara za pomoć stradalima u potresu na Haitiju.

Sanela Jenkins na velika je vrata ušla i u biznis i, pored ostalog, zajedno s manekenkom Cindy Crawford vlasnica je modne linije kupaćih kostima, a s glumcem Willom Smithom vlasnica je tvrtke za distribuciju filmova. Druži se sa najvećim svjetskim filmskim i glazbenim zvijezdama. Njezina zaklada objavila je zbirku fotografija poznatih osoba pod imenom 'Soba 23' pa je, Sanela Jenkins je napravila donatorsku večer na kojoj je skupljeno je četiri milijuna dolara.

Tim novcem otvorila je na Sveučilištu UCLA Centar za međunarodnu pravdu i kako je rečeno na njegovu otvaranju, cilj mu je da nakon zatvaranja Haškog suda nastaviti tragati za ratnim zločincima i izvoditi ih pred lice pravde. Na otvaranju su pored uglednih profesora i pravnika, bili i Elton John, Lindsay Lohan, Vladimir Kličko i drugi.