KADROVSKA KRIŽALJKA

Tko je izletio, a tko uletio u Banske dvore?

10.07.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Nakon zamjene ministara, Vlada je krenula i s imenovanjima novih zamjenika ministara i pomoćnika u Ministarstvu financija te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta

Roko Andričević imenovan je zamjenikom ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Igor Rađenović imenovan je zamjenikom ministra financija, a mr. sc. Žana Pedić pomoćnicom ministra financija koja će upravljati radom Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor', izvijestili su iz Vlade.

Roko Andričević u Ministarstvo obrazovanja dolazi s mjesta prorektora splitskog sveučilišta zaduženog za znanost, međunarodnu i međusveučilišnu suradnju te upravljanje kvalitetom. Uz to je i redoviti profesor splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Bio je i je pomoćnik ministra u Račanovoj vladi. Godinama je radio u nacionalnim odborima i povjerenstvima Ministarstva znanosti te Agencije za znanost, može se pohvaliti i da je bio međunarodni ekspert i koordinator na projektima financiranim iz EU fondova, Svjetske banke i UN-a.

Igor Rađenović poznato je ime hrvatske politike. Taj diplomirani ekonomist bivši je direktor Holdingove podružnice Zagrebačke ceste. Njegovo ime glasno je odjeknulo u javnosti prije šest godina, kada je pretučen ispred svoje zgrade, nakon što je USKOK-u prijavio sumnje u korupciju u Zagrebačkim cestama.

Trenutačno je saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo te član Odbora za financije, Odbora za europske poslove te Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Žana Pedić na mjesto pomoćnice ministra dolazi iz sustava. Naime, do sada je bila načelnica Sektora za financijski sustav u Ministarstvu financija, a sada dolazi na mjesto na kojem je do smjene bio Branko Šegon.

Što se pak tiče drugih kadrovskih rješenja, Siniša Čurla imenovan je povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti općinskog načelnika Općine Preseka.

Ponovno je dana ovlast Draženku Janjuševiću za obavljanje poslova predstojnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, s danom 11. srpnja 2014., do provedbe raspisanog javnog natječaja, a najdulje na vrijeme od šest mjeseci.

Mr. sc. Jelena Zrinski Berger razriješena je dužnosti članice, a Sabina Škrtić imenovana je novom članicom Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao predstavnica Ministarstva gospodarstva.

Filko Cezner razriješen je dužnosti člana, a dr. sc. Borka Bobovec imenovana je novom članicom Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo, kao predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Prof. dr. sc. Zlata Đurđević izabrana je za kandidatkinju za suca Međunarodnog kaznenog suda, iz reda prijavljenih kandidata po objavljenom javnom pozivu.

Na zatvorenom dijelu današnje, 174. sjednice Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajalište za sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), koji će se održati 14. srpnja 2014. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU-a tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU-a je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU-a, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je donijela Odluku o potrebi hitnog postupanja u postupku koji se pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske vodi pod poslovnim brojem: Rev-x 409/14 povodom izvanredne revizije radi provedbe strateškog projekta pod nazivom Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište komponenta Projekta Rijeka Gateway. Naime, budući da je u tijeku sudski postupak o čijem okončanju ovisi realizacija strateškog projekta pod nazivom Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište komponenta Projekta Rijeka Gateway, na prijedlog Državnog odvjetništva RH, Ministarstvo pravosuđa, sukladno odredbi članka 18. Zakona o strateškim investicijama i projektima Republike Hrvatske, dostavilo je Vladi RH mišljenje o potrebi hitnog rješavanja ovog sudskog postupka kako bi Vlada odredila potrebu hitnog rješavanja predmetnog sudskog postupka.