SKLONJEN IZ HRVATSKE

Tko je Ivan Krmpotić i zašto ga štiti njemačka policija?

22.04.2015 u 14:32

Bionic
Reading

Interes javnosti za suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj padao je iz dana u dan sve dok slučaj ponovno nije aktualizirao slučaj Ivana Krmpotića, svjedoka tužiteljstva koji je zbog prijetnji koje je dobivao u Hrvatskoj zatražio zaštitu njemačkog pravosuđa te se sada nalazi u sigurnoj kući za svjedoke u Njemačkoj. Nekadašnji glavni inspektor Republičkog sekretarijata unutarnjih poslova navodno ima saznanja o kriminalu koji se događao početkom 80-ih u Ini, a o kojima je saznanja imao i Stjepan Đureković. A Krmpotić je imao i saznanja da se Đurekoviću ne piše dobro te ga je, kako za tportal otkriva Krmpotićeva kći Gabrijela Krmpotić Kos, potaknuo da se skloni u Njemačku

Sedamdesetpetogodišnji Krmpotić prije nekoliko dana završio je u sigurnoj kući za svjedoke nakon što ga navodno hrvatska policija nije zaštitila od prijetnji koje je, kao osoba koja će uskoro svjedočiti protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dobivao.

Slučaj je zbog toga ponovno došao u interes javnosti, dok je ista javnost ostala uskraćena za informacije o famoznom svjedoku pod zaštitom njemačke policije. Iako o informacijama vezanim za slučaj Đureković ne smije govoriti, Krmpotićeva kćer Gabrijela Krmpotić Kos za tportal otkriva kako je njezin otac Stjepana Đurekovića osobno poznavao.


Zadnji put ga je vidio 10. ožujka 1982.na svoj rođendan, kada mu je i sugerirao da razmisli da se pridruži sinu u Njemačkoj. Mjesec dana nakon gospodin Đureković je napustio Zagreb', otkriva Krmpotić Kos za tportal.

Krmpotić, koji je bio glavni inspektor Republičkog sekretarijata unutarnjih poslova, imao je navodno saznanja o novčanim malverzacijama u Ini. S time je bio upoznat i Stjepan Đureković koji je početkom 80-ih bio jedan od direktora u domaćem naftnom gigantu zbog čega je navodno i postao trn u oku najutjecajnijih ljudi u tadašnjoj državi.

'Tata je kao kriminalistički inspektor u bivšoj Jugoslaviji radio na najvećim i najzvučnijim slučajevima. Predmeti istraga mog oca bili su neki od tadašnjih visokopozicioniranih partijskih dužnosnika kao i mnogobrojni tadašnji privrednici od kojih su mnogi živi i njihove dinastije danas upravljaju najkrupnijim kapitalom u Hrvatskoj', kaže nam Krmpotić Kos.

Prijava prijetnji

Krmpotić Kos tvrdi da je se difamiralo, ali i da je dobivala prijetnje dok je bila na čelu Kulturno-informativnog centra, popularnog KIC-a u Zagrebu. Sve je, kaže, prijavila policiji. A prijetnje je prijavio i njezin otac koji se u nekoliko navrata obraćao nadležnim institucijama, uključujući i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. 'U subotu je dva puta bila pozvana policija i nije na molbu oca pružena mu zaštita. Tek kada smo iscrpili sve moguće zakonske i nama dostupne mjere pomoći, obratili smo se bavarskoj policiji. Ona je odmah reagirala. Ocu je bilo jako teško napuštati Hrvatsku jer nije vjerovao da će to doživjeti.


Otkriva nam detalje iz biografije svojeg oca s obzirom na to da je o njemu gotovo nemoguće išta službenim putem doznati. Zbog, kako kaže, dezinformacija i difamacija u hrvatskim medijima, a pritom apostrofira HRT kojem je zajedno sa sestrom, novinarkom Helenom Krmpotić poslala demanti zbog objave podatka da je Ivan Krmpotić radio za jugoslavensku tajnu službu, traži od Ministarstva unutarnjih poslova da objavi službenu biografiju ne bi li tako stali na kraj poluinformacijama.

Odvjetnik Pavlović: Osobno su se poznavali

Odvjetnik Siniša Pavlović, koji na suđenju u Münchenu zastupa udovicu Stjepana Đurekovića potvrđuje za tportal da su se Krmpotić i Đureković osobno poznavali još od 1968. 'Radio je u policiji na istrazi privrednog kriminala i poslije toga su ostali u kontaktu', kaže nam.


Krmpotić je, kako ističe njegova kći, zaslužan i za formiranje inicijalne obrane Hrvatske u Domovinskom ratu. 'Bio je jedan od rijetkih Hrvata, diplomiranih kriminalista, ovlaštena službena osoba i glavni inspektor Republičkog Sekretarijata Unutrašnjih Poslova te dugogodišnji profesor na Policijskoj akademiji u Svetošimunskoj. Od 1990. godine sudjeluje u stvaranju današnje moderne Hrvatske policije i sigurnosne službe. Prvi je zapovjednik i osnivač prve redarstvene postrojbe 5. kolovoza 1990. od koje su dalje nastale sve ostale elitne postrojbe Hrvatske vojske. Bio je prvi zamjenik ministra policije RH pokojnog Josipa Boljkovca', nabraja.

Devedesete ga je Franjo Tuđman postavio na čelo Udbe
koja je tada još postojala, a kojoj je na čelu do tada bio Josip Perković. Krmpotić, prema podacima iz Registra branitelja, 149 dana u borbenom je sektoru u sastavu MUP-a.

Za vrijeme Jugoslavije u nekoliko je navrata bivao persona non grata tadašnjeg političkog vodstva. Dva je puta lišen slobode i zatvaran. 'Razdoblje Hrvatskog proljeća proveo je između ostalog i kao osoba koja je čuvala pokojnog Ljudevita Jonkea, za što je bio osobno zamoljen od pokojne Savke Dabčević Kučar jer nije bilo Hrvata milicajca u kojeg bi imali povjerenja. Tada je i prvi puta stavljen na led, jer se previše sprijateljio s proljećarima i nije u izvještajima cinkao što se govori i planira', tvrdi njegova kći.

No do još većih problema dolazi zbog gradnje srednje policijske škole za koju je, kaže nam Krmpotić Kos, bio odgovoran otac Zdravka Mustača, koji je bio direktor tvrtke koja ju je gradila. Krmpotić je na policijskoj akademiji bio i predsjednik radničke kontrole. Navodno je gradnja škole koštala 22 milijuna dinara, a plaćena je 88 milijuna.

Mustačeva odvjetnica: Krmpotić nije bitan

Odvjetnica Zdravka Mustača Lidija Horvat ne smatra Krmpotića važnim svjedokom i ne razumije zašto mu se poklanja tolika pažnja. 'Mislim da nema saznanja o mom klijentu. Ovo je pokušaj tužiteljstva da ishodi osudu i da se medijskom pažnjom da veća važnost svjedoku. On i moj klijent ni na koji način nisu povezani', kaže odvjetnica Horvat za tportal. Dodaje da Krmpotić ne može imati saznanja o ubojstvu Stjepana Đurekovića, a to je ubojstvo, naglašava, predmet procesa u Njemačkoj, a ne poslovanje Ine.

'Opseg ukradenog novca bio je takav da je u Informaciji (glasilo centralnog komiteta SK Hrvatske) iz 1982. bio posvećen poseban broj. Sama Partija priznaje da se radi o zlouporabi položaja i isplatama autorskih honorara, obavljenim građevinskim radovima itd. Cijelo to vrijeme bilo je doba najjačeg privrednog kriminala. Sve te velike kompanije po direktivi Partije su stvarane, da bi se i pljačkale. I tada je postojala tzv. zlatna mladež. Partija je osnivala tvrtke da bi ih pljačkala', kaže kći Ivana Krmpotića.

Na ispitivanje Krmpotić stiže u famoznu Đorđićevu, i to, prema pisanju medija, kod Zdravka Mustača. Podiže se optužnica protiv njega, no slučaj pada na Vrhovnom sudu. 'Nakon pravomoćne presude Vrhovnog tadašnjeg suda da nije kriv, sud ga vraća u radni odnos u tadašnji RSUP te ga po kazni kao iskusnog kriminalista sa završenim fakultetom vraćaju gdje je i krenuo - na mjesto pozornika na Trešnjevku', zaključuje.