SAMOHRANA MAJKA IZ GVINEJE

Tko je hotelska sobarica koja tuži Strauss-Kahna?

19.05.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Pobjegla je iz svoje domovine Gvineje pod teškim okolnostima i izgradila novi život u New Yorku sa svojom 15-godišnjom kćeri. Nije imala mnogo mogućnosti i bila je zahvalna što je dobila posao u hotelu Sofitel, jer je mogla kćeri osigurati hranu i krov nad glavom

Prije nekoliko dana dobila je nalog da počisti apartman na 28. katu Sofitela, hotela u kojemu je radila tri godine. Nije znala da je u tom apartmanu odsjeo Dominique Strauss-Kahn, tada još uvijek predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda. Nakon što je ušla kroz vrata apartmana, njezin se život zauvijek promijenio.

Policija optužuje Strauss-Kahna da je napao sobaricu i trčao za njom po hodniku, prije nego što je pobjegao na aerodrom. Njegovi odvjetnici tvrde da je nevin.

CNN je razgovarao sa sobaričinim odvjetnikom Jefferyjem Shapirom i prijateljem Blakeom Diallom.

'Strahovala je za svoj život. Napadnuta je fizički i psihički. Jedino o čemu je razmišljala bilo je kako pobjeći iz tog apartmana u čemu je, bogu hvala, uspjela', rekao je Shapiro. Od trenutka kada je prijavila napad hotelskom osiguranju, nije se uspjela odmoriti. Nije se mogla vratiti kući, tražiti bilo kakvu pomoć. Trenutno je 'na sigurnom mjestu, sa svojoj kćeri', rekao je Shapiro.

Kada je 2004. došla u SAD iz Gvineje, zatražila je azil. Vjerovala je u američke ideale, piše CNN, jer u SAD-u zakon ne čini razliku između bogatih i siromašnih, moćnih i onih koji nemaju ništa. Drukčije nego u njezinoj domovini.

Nada se da se to sada neće promijeniti, kada ona, hotelska sobarica, tuži čovjeka poput Strauss-Kahna, koji obrće milijarde dolara i utječe na živote isto toliko ljudi. Nakon što je saznala tko je napao, vratio se osjećaj straha, ovaj put prvenstveno za život kćeri koju nakon smrti muža sama odgaja.

'Nije zaražena HIV-om'

Navode prema kojima je sobarica zaražena virusom HIV-a ili ima AIDSodvjetnik Shapiro odbacio je i ocijenio svirepima. Neki mediji pišu da ona živi u zgradi koju iznajmljuje Harlem UnitedCommunity Aids Center, specijaliziran za pružanje utočišta osobamazaraženima HIV-om. 'Ona je živjela u apartmanu u Bronxu, koji je bio upodnajmu', rekao je Shapiro.

Dan nakon što je otišla na policiju i među petoricom poredanih muškaraca identificirala Strauss-Kahna kao napadača, nazvao je prijatelj (vjerojatno kolega iz hotela), te joj rekao tko je zapravo Strauss-Kahn. Njezin odvjetnik kaže da je u tom trenutku postala svjesna da će njezin slučaj postati globalna priča, no unatoč strahu spremna je svjedočiti pred porotom i učiniti što god od nje zatraži ured javnog tužitelja.

Tek su joj 32 godine. Njezini kolege smatraju da je inteligentna i čestita, osjetljiva na potrebe drugih i potpuno posvećena svojoj kćeri.

'Ovdje nema nikakve rodbine, pa je njezin svijet vrlo mali, praktički - samo njih dvije', rekao je Shapiro.

Da će joj se svijet promijeniti uvjerila se nakon što je pred vratima svoje zgrade u Bronxu ugledala desetke novinarskih ekipa, te nije željela ući u kuću.

Zgrada se nalazi u Concourseu, nekoć ozloglašenom dijelu Bronxa, sjeverno od stadiona Yankeeja. Tamo je svojedobno radila u malenom fast food objektu 'African American Restaurant'.

'Pomagala je mojoj ženi', rekao je vlasnik fast fooda Bahoreh Jabbie (60), koji ju je odlučio zaposliti nakon što je ušla u restoran i pitala njegovu suprugu može li joj pomoći da pronađe posao.

'Uvijek je dolazila i odlazila pješice. Nikada nisam vidio da se s nekim povezla', rekao je Jabbie, koji je imigrarao u SAD iz Gambije, a vodi fast food od 2002. Kaže da malo zna o privatnom životu svoje djelatnice, no da bi povremeno došla njezina kćer i kupila nešto.

Imigrantica iz Afrike koja je optužila Strauss-Kahna svjesna je da će mnogi o njoj sada puno toga reći. O boji njezine kože, o religiji jer je muslimanka.

'Ona treba stručno savjetovanje i pomoć da vrati svoj život u normalu. Treba pomoć sustava oko toga kako će dalje preživljavati', napominje Shapiro.

Ne zna kakve će biti posljedice. Hoće li i dalje moći raditi u Sofitelu? Što će biti s njom i, što joj je daleko važnije, s njezinom kćeri?