SKICA ZA PORTRET NATAŠE NOVAKOVIĆ

Tko je HDZ-ova kandidatkinja za nasljednicu Dalije Orešković?

09.02.2018 u 13:10

Bionic
Reading

Tajnim glasovanjem saborski će zastupnici idućeg petka - a potrebna je apsolutna većina (76 glasova) - izabrati novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a saborski Odbor za izbor i imenovanja danas ujutro predložio je samo dvije kandidatkinje: Aktualnu predsjednicu Daliju Orešković (mandat joj istječe u nedjelju) i Natašu Novaković iz HUP-a. Kako neslužbeno doznajemo, Novaković je favoritkinja HDZ-a, dok su njihovi partneri iz HNS-a predložili Orešković. U razgovoru za tportal Nataša Novaković kaže da je (ugodno) iznenađena time što je HDZ baš nju predložio jer, kako tvrdi, s tom strankom nema nikakve veze

'Nikada nisam bila članica neke političke stranke, niti se privatno družim s političarima', kaže za tportal favoritkinja HDZ-a za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

No iako kaže da se politikom nikada nije bavila, niti se s političarima privatno druži, Novaković se s ministrima svih administracija unazad deset godina - otkako radi u HUP-u - često susretala na službenim sastancima kao predstavnica udruge poslodavaca.

'S političarima nemam nikakve veze osim što znam sve ministre koji su u prošlih deset godina bili na sastancima Gospodarsko-socijalnog vijeća (tijelo koje čine predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata) jer se u Hrvatskoj udruzi poslodavaca bavim i gospodarsko-socijalnim dijalogom, a prije HUP-a radila sam kao stručna suradnica u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade RH. Tako da sam s politikom i političarima bila u kontaktu utoliko što sam išla na razne sastanke po ministarstvima', kaže Nataša Novaković.

Kako to da se HDZ odlučio baš za vas?

'To ćete njih morati pitati. Integritet nema stranačku obojenost. Ljude iz HDZ-a znam samo sa službenih sastanaka i u poslovnom životu sam susretala i HDZ-ovce i SDP-ovce, ali privatno se ne družim ni s HDZ-ovcima ni sa SDP-ovcima, niti s političarima iz bilo koje druge stranke', govori kandidatkinja za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

HDZ-ov predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader rekao nam je kako Natašu Novaković ne poznaje, da ju je vidio kada je, kao i ostali kandidati, predstavljala svoju kandidaturu za predsjednicu i članicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te da ne zna zašto je HDZ nju predložio za šeficu tog povjerenstva.

  • +26
Nataša Novaković Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Sanader nas je uputio na predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, a on nam nije odgovorio na pitanje zašto se HDZ odlučio za Natašu Novaković.

U razgovoru za tportal Novaković je rekla kako ne poznaje ni premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića: 'Njega nikada nisam srela. Nisam bila prisutna na sastancima predstavnika HUP-a na kojima je bio i predsjednik Vlade Plenković', rekla je. 

Na natječaj za članicu, odnosno predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa javila se, kako kaže, jer se jako dugo bavi područjem prava, etike i antikorupcije te jer se nakon deset godina rada u HUP-u zaželjela novih izazova.

'Mislim da sam već dovoljno dugo u HUP-u i da mi je trebala neka promjena, odnosno izazov. Mislim da se radi o poslu koji je s jedne strane izuzetno zahtjevan, a s druge strane taj posao mi se čini izuzetno bitan. Između ostalog, u HUP-u vodim i društveno-odgovorno poslovanje u sklopu UN-ove inicijative Global Compact. U sama načela Global Compacta su inkorporirane etika, antikorupcija, antidiskriminacija i temeljna ljudska prava. Angažirana sam i u Europskom institutu za etiku. Dakle to je nekakav core business kojim se dugo bavim', objašnjava Novaković.

Rođena je 1975. godine u Zagrebu te je završila VII. gimnaziju i Pravni fakultet 2000. godine. Na Fakultetu političkih znanosti završila je magisterij te specijalistički studij za ljudske potencijale Zagrebačke škole ekonomije i managementa. 

Ima dvije kćeri. Rekreativno se bavi trčanjem, a posebno ističe svoj angažman u Hrvatskoj udruzi žena u pravnoj profesiji.

'Imamo puno inicijativa za poboljšanje pravne struke i položaja žena u pravnoj struci', kaže.

Nakon završenog Pravnog fakulteta radila je tri godine kao pripravnica u jednom zagrebačkom odvjetničkom uredu. U Uredu za socijalno partnerstvo bila je stručna suradnica za radno i socijalno zakonodavstvo (od 2004. do 2006.).

Od prosinca 2006. radi u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.