NAPETI IZBORI

Tko je Dilma Rousseff, moguća brazilska predsjednica?

04.10.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Socijalistkinja Dilma Rousseff pobijedila je sa 46,56 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu, ali će se u drugom krugu morati suočiti s vrlo kompetentnim i poštenim guvernerom najmoćnije brazilske države, São Paulo, socijaldemokratom Joséom Serrom koji je dobio 32,74 posto

Važno je sada pitanje - komu će otići glasovi izvrsne predsjednice zelenih, Marine Silve (19,51 posto)? Naime, Stranka radnika odlazećeg predsjednika Luiza Inácija Lule da Silve, koji je de facto odradio kampanju za svoju ministricu Rousseff, nije polučila dobar rezultat u trima najjačim državama - São Paulo, Minas Gerais i Rio de Janeiro.

Predsjednik Lula je upoznao Dilmu Rousseff 2002. Završila je ekonomiju. Imala je tada 54 godine i vrlo jasne zamisli kako pokrenuti brazilsku ekonomiju. Postavio ju je kao ministricu energetike. Godine 2005. imenovao ju je državnom tajnicom, postavivši je na položaj na kojem se više odlučuje o ekonomiji nego o politici. Tamo se pokazala jako kompetentna, ali previše ozbiljna, gotovo sivom dužnosnicom.

Sada će morati pokazati, ako i kada postane predsjednicom, da je sposobna šarmirati, ali će teško doseći popularnost dosad najpopularnijeg brazilskog predsjednika u povijesti. Dilma je rođena u dobrostojećoj obitelji Belo Horizontea. Kćerka je komunističkog lidera iz Bugarske. Majka joj je rođena u Brazilu, zemlji koja je jako obilježena katolicizmom, ali i evangelizmom (20 posto stanovništva, među kojima i šefica zelenih, trećeplasirana Marina Silva), i u kojoj se nije dobro gledalo na nevjerništvo Luline nasljednice.

Muku su mučili arhitekti njene političke kampanje sve dok nisu pronašli jednu jedinu sliku na krštenju njenog jedinog unuka, sina njene kćeri Paule koju je rodila u drugom braku sa 29 godina (udala se, ali i rastala vrlo rano).

Drugo što nije dobro zvučalo jest njeno sudioništvo u oružanom otporu vojnoj diktaturi (1964-1985), kao članicom neke ne baš previše važne gerilske grupe koja je imala epizodne uloge sedamdesetih. Dobila je te 1970. dvije godine zatvora, premalo za nekog u gerili, iako se sada zna da je u zatvoru bila mučena. Novinari se pitaju što je od tih rana sačuvala u sebi. Dilma Rousseff je izašla iz zatvora sa 25 godina, vrlo slaba, ali ustrajna u svojim uvjerenjima. Kolege iz zatvora opisuju je kao toplu i aktivnu drugaricu, što se kosi s današnjom percepcijom hladne i krute žene.

Iz tih vremena je njena velika ljubav s kolegom revolucionarom Carlosom Araujom, kojeg je napustila kada je saznala da čeka dijete s drugom kolegicom. Ipak mu je oprostila i on joj je pomagao kada je oboljela od raka, iz čega se uspješno izvukla. Prisni prijatelji pak govore da je jako dobra prijateljica i druželjubiva na putovanjima. Voli slikarstvo i govori tečno engleski, francuski i španjolski pored, naravno, portugalskog.

Međutim, bez Lule, s kojim se intenzivno družila protekle dvije godine, nikako ne bi bila kandidatkinja niti vrlo vjerojatno nova brazilska predsjednica. Protiv nje će se u drugom krugu 30. listopada boriti ekonomist José Serra (68), iz siromašne obitelji talijanskog porijekla koja se smjestila u kvartu Mooca u najmnogoljudnijem brazilskom gradu São Paulu. Početkom diktature 1964. godine, pobjedao je iz Brazila i otišao u Čile. I tamo je morao bježati kada je Pinochet srušio Allendea. Otišao je u SAD gdje je doktorirao i neko vrijeme predavao na Princetonu.

Kampanja mu je bila ne baš inventivna. Govori se da je umoran i potrošen guverner. Ali nitko ne sumnja u njegove sposobnosti i u njegovo poštenje.

Trećeplasirana Marina Silva izgradila je imidž kao vatrena zagovornica spašavanja Amazonije. Bila je ministrica u Lulinoj vladi, ali je napustila predsjednika 2008. zbog njegove nedovoljno svjesne ekološke politike. Bila je nepismena do svoje 16. godine. Neko je vrijeme željela biti redovnica te je bila u samostanu, pod utjecajem teologije oslobođenja, ali je, razočarana Katoličkom crkvom, prešla na evangelizam, u čemu se jako angažirala.

Njeni glasači su bliži Serri nego Rousseff pa će kampanja u listopadu biti jako napeta i zanimljiva.