Ramzan Kadirov

Tko je čečenski apsolutist koji se zabranom razvoda bori protiv terorizma

28.08.2017 u 22:29

Bionic
Reading

Osebujni čečenski diktator Ramzan Kadirov prošlog tjedna zbog trenda razvoda u toj zemlji naredio je striktno provođenje programa 'obiteljskog pomirenja', navodeći kako su djeca iz propalih bračnih zajednica podložnija terorizmu. To je tek jedna u nizu bizarnih odluka čelnika kojeg optužuju za teške zločine, ubojstva političkih protivnika i sustavno kršenje ljudskih prava

Čečenska državna televizija prošlog tjedna objavila je da je 948 rastavljenih parova ponovo 'spojeno' nakon što je Kadirov naredio striktno provođenje programa 'obiteljskog pomirenja'. Čečenski diktator je naime označio razvode kao uzrok velikih socijalnih problema pa je u lipnju pokrenuo program navodeći kako su djeca koju podižu roditelji u bračnoj zajednici manje podložna terorizmu.

'Moramo osvijestiti ljude. Moramo vratiti žene koje su napustile svoje muževe i ponovno ih spojiti. To je prioritet', kazao je Kadirov, čija se ideja o 'harmonizaciji braka i obiteljskih odnosa' uspostavlja oslanjajući se na tradicionalno muslimansko društvo.

Rastam Abazov, ravnatelj Odjela za odnose s religijom i socijalnim centrima, pojasnio je da su razvedeni supružnici pozvani da se odvojeno pridruže programu u kojem se najprije sastaju s vjerskim vođama te ih oni nagovaraju da se vrate svojim partnerima. Kako je istaknuo Abazov, program je detaljno razvio Kadirov i 'nema problema u njegovom provođenju'. 

Kontroverzni čečenski čelnik i apsolutni gospodar te kavkaske države prošlog listopada treći put izabran je za predsjednika osvojivši 98 posto glasova, a otprije je poznat po bizarnim državničkim odlukama i osebujnom načinu života.

Prošlog mjeseca u razgovoru za kanadski HBO izjavio je da u njegovoj državi nema homoseksualaca, dodajući kako one koji su se 'slučajno provukli treba poslati u Kanadu i tako pročistiti čečensku krv'.

Na meti prvog čovjeka Čečenije, koji je poznat po neskrivenim izljevima podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nalaze se i narkomani koje je usporedio s teroristima te je savjetovao svojim ministrima da snage sigurnosti ne smiju oklijevati s uporabom smrtonosne sile kako bi omogućile sigurnost građana.

U svojoj 'brizi' za građane Kadirov se nedavno okomio i na popularnu aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp. Diktator je naime kritizirao korisnike te aplikacije koji su ismijavali vjenčanje sredovječnog šefa policije Nažuda Gučigova i 17-godišnje djevojke Kede Gojlabijeve te ih je pozvao da prestanu širiti tračeve, pitajući ih pritom bi li voljeli da ih se ogovara na taj način.

'Budite Čečeni, mislite na svoju djecu. Obiteljska čast je najvažnija stvar', poručio je 40-godišnji Kadirov koji ima 12-ero djece, a osobito je ponosan na svoju kćer Kadižat koja nosi titulu hafize jer napamet zna čitav Kuran, dok je prošle godine izabrana za studenticu godine.   

Kadirov je ljubitelj društvene mreže Instagram, na kojoj gotovo svakodnevno objavljuje svoje državničke poruke ili se hvali svojim osebujnim načinom života.

Tako je, primjerice, na toj društvenoj mreži objavio videosnimku nedavnog svečanog primanja povodom Dana čečenskih žena, na kojem se pojavio odjeven u tradicionalnu čečensku ratničku odoru sa željeznim oklopom, kopljem i kacigom.

Poput kakvog kralja, s mnogobrojnom obitelji živi u rezidenciji koja se prostire na 260.000 četvornih metara na brijegu iznad rječice Sunži u Groznom. Kako bi izgradio dvorac, Kadirov je naredio isušivanje riječnog rukavca i promjenu riječnog toka, dok je unutrašnjost rezidencije posuta zlatom, goblenima i istočnjačkim tepisima.

Ramzan Kadirov njeguje osebujan način života Izvor: Društvene mreže / Autor: Vox

Oko dvorca zasađeno je 16.000 ružinih grmova jer je to omiljeni cvijet čečenskog lidera, a sam objekt opslužuje stotinjak ljudi, počevši od zaštitara, kuhara, vozača, masera, vrtlara i čistača bazena, pa sve do skupljača teniskih reketa jer se Kadirov voli opuštati uz sport.

Kao 'ljubitelj sporta' nedavno je izazvao sablazan kada su njegovi sinovi, desetogodišnji Ahmad, devetogodišnji Eli i godinu dana mlađi Adam sudjelovali u ultimate fight turniru boreći se u kavezu sa svojim vršnjacima. Trenera svoje djece, Abdula Kerima Edilova, čečenski predsjednik nagradio je za 25. rođendan Porsche Panamerom.

Ассаламу 1алайкум, друзья! Хвала Всевышнему, что даровал мне все в этой жизни, а самое главное таких братьев как Ахмад, Эли и Адам. Мы с ними проводим вместе очень много времени, мою привязанность и любовь к ним невозможно передать. Вчера в день моего рождения, они сделали мне подарок, о котором я и мечтать не мог- подарили машину PORSCHE PANAMERA. Я знаю, что, никоем образом не заслуживаю этого. Для меня присутствие в моей жизни Ахмада, Эли и Адама- это и есть самый большой подарок! Я хочу выразить им большую благодарность, хотя слов подходящих и не могу подобрать, к тому же одних слов будет мало. Мои дорогие братья, Ахмад, Эли, Адам, обещаю всегда быть рядом, всегда стоять горой за вас и всегда быть вашим братом. Уважаемый Глава Чеченской Республики, Герой России Рамзан Ахматович Кадыров, нет предела моей благодарности за Ваше доброе участие в моей жизни. Вы в своём лице стали мне отцом, братом, всегда и во всем поддерживали меня! Вы являетесь для меня примером мужества, патриотизма, имана и любви к своему народу, и это сыграло главную роль в моем становлении как человека, как спортсмена, как личности! Даю слово, что никогда этого не забуду! Дела реза хийл Шун! Дала дукх даха дойл Шу! Дала 1алаш дойл Шу! Да воздаст вам Всевышний благом, за все, что вы для меня делаете!!!🙏☝️️

Objavu dijeli @abdul_kerim_k95ra

Kadirov se i sam voli okušati u borbi u kavezu, pa je tako nedavno osvanula snimka u kojoj nokautom pobjeđuje trenera svoje djece na turniru Ahmat Fight Showa, što ga priređuje u čast svojeg oca kojeg je naslijedio na predsjedničkoj funkciji.

Čečenski gospodar života i smrti voli i nogomet, a prije šest godina osobno je otpustio legendarnog nizozemskog nogometaša Ruuda Gullita s mjesta ruskog prvoligaša Tereka iz Groznog nakon minimalnog poraza na gostovanju. Da je i sam 'vrsni' nogometaš, Kadirov je 'dokazao' zaigravši za nogometnu vrstu u revijalnoj utakmici protiv Brazila, u kojoj je promašio dva jedanaesterca koje su Brazilci namjerno skrivili dajući šansu predsjedniku da i on zabije.

Privatno, Kadirov je zaljubljenik u luksuz te u svojoj 'ergeli' ima i Lamborghini Reventon, jedan od 20 proizvedenih, a strast su mu čečenski bodeži i egzotične životinje s kojima se učestalo fotografira, poput svojeg uzora Vladimira Putina.

👍

Objavu dijeli Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95)

Kada slavi rođendane, kao uzvanici se redovito pojavljuju svjetske superzvijezde, pa su tako njegov 35. rođendan uveličali glumac Jean-Claude Van Damme i glumica Hillary Swank, dok su za glazbenu pozadinu bili zaduženi violinistica Vanessa Mae i pjevač Seal.

Upitan odakle mu novac za sav taj luksuz, Kadirov je kazao kako mu ga je 'dao Alah', dodajući kako zapravo i ne zna odakle mu on dolazi.