glavni državni odvjetnik

Tko će zasjesti u Jelenićevu fotelju? Pojavila su se prva imena

21.02.2020 u 08:20

Bionic
Reading

Po zakonu iz 2018. godine, postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika pokreće Državnoodvjetničko vijeće (DOV) objavljivanjem javnog poziva. Javni poziv mora se objaviti najkasnije 30 dana od Jelenićeva razrješenja. Kandidatima se daje rok od 15 do 30 dana u kojemu se moraju prijaviti, dostaviti podatke o radu i program rada. DOV utvrđuje tko su kandidati i to dostavlja Vladi, koja odabire kandidata i šalje Saboru

Spekulira se kako bi se mogla kandidirati dosadašnja prva Jelenićeva zamjenica, Zlata Hrvoj-Šipek, koja će po funkciji privremeno obnašati njegovu dužnost do izbora novog GDO-a. No, mnogi vide problem, ne u njezinoj stručnosti i kvaliteti dosadašnjeg rada, nego u činjenici da se radi o zamjenici iz Građansko-upravnog odjela DORH-a. Svi dosadašnji šefovi DORH-a bili su “kaznenjaci”, a smatra se da Glavni odvjetnik operativno mora puno više sudjelovati u radu kaznenog odjela, koji je ionako daleko više pod lupom javnosti, donosi Jutarnji list.

S druge strane, malo je vjerojatna kandidatura Jelenićevih prethodnika, Mladena Bajića i Dinka Cvitana. Bajić, naime, za manje od godine dana ide u mirovinu, a Cvitan teško može očekivati podršku iste Vlade koja mu prije dvije godine nije bila voljna dati novi mandat.

  • +13
Dražen Jelenić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stoga mnogi kao vrlo ozbiljnog potencijalnog kandidata odnosno kandidatkinju vide trenutnu zamjenicu GDO-a, dugogodišnju uspješnu ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš, pri čemu se ozbiljno spominje i njezina kolegica, aktualna ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.

Pored njih moguće kandidatkinje su i trenutna šefica Kaznenog odjela DORH-a Andrea Šurina Marton te zamjenice GDO-a Željka Mostečak, Sani Ljubičić i Ksenija Pavić. Postoji mogućnost da će se kandidirati i Županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević, koji je prije dvije godine bio glavni konkurent Draženu Jeleniću.

Petričevića su mnogi i tada vidjeli kao vrlo dobrog kandidata, ali mu je više štetila nego koristila činjenica da je slovio kao kandidat Vladimira Šeksa.