CIPARSKI MODEL

Tko će se neokrznut izvući iz bankarskog grotla?

28.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Vlasnici velikih depozita na Cipru, a mnogi od njih su Rusi, mogli bi izgubiti do 40 posto vrijednosti svojih štednih uloga zbog paketa pomoći kojim Bruxelles kani stabilizirati ciparski bankovni sustav

Da bi dobio obećanih 10 milijarda od Europske unije, Cipar mora sam namaknuti nekoliko milijarda. To može učiniti iz prisilnih gubitaka depozita većih od 100.000 eura, dok su ulozi do 100.000 eura zajamčeni.

Čelnik vijeća ministara financija eurozone, nizozemski ministar Jeroen Dijsselbloem u ponedjeljak je izjavio da program pomoći za Cipar predstavlja novi model za rješavanje problema banaka u eurozoni te da će druge zemlje možda također morati restrukturirati svoje bankovne sektore.

Benoit Coeure, dužnosnik ECB-a, ocijenio je da je Dijsselbloem 'pogriješio' izjavom da bi spašavanje ciparskih banaka moglo poslužiti kao model u Europi. 'Cipar je bio offshore financijsko utočište, toga nigdje drugdje nema u eurozoni', istaknuo je.

U srijedu se, međutim, zahuktalo u Luksemburgu, nakon javnih upozorenja da grad-država u srcu Europe također ima status 'bankovnog utočišta'.

Infografika pokazuje najveće 'pobjednike' i gubitnike u akciji spašavanja ciparskih banaka.

Kliknite za uvećanje