utrka u gradu na dravi

[FOTO/VIDEO] U Osijeku vodi HDZ-ov Ivan Radić, Mlinarević iz Domovinskog pokreta izazivač je u drugom krugu: 'Računam na lijeve i desne, računam na sve'

16.05.2021 u 19:05

Bionic
Reading

Osječani su nakon dva mandata Ivana Vrkića za novog gradonačelnika imali prilike birati između sedmero kandidata. Najmanje ih se našlo u utrci za prvog čovjeka među najvećim hrvatskim gradovima. Za mjesto u osječkom Gradskom vijeću natjecala se jedna lista više, njih osam

Prema prvim izlaznim anketama Nove TV, Osječani su najviše glasova dali HDZ-ovu Ivanu Radiću, 41,45 posto, slijedi Berislav Mlinarević (19,25 posto) ispred koalicije Domovinskog pokreta i Mosta dok je SDP-ov Goran Kušec treći sa 16,62 posto, a bivši župan Vladimir Šišljagić s 8,29 posto ispred Snage Slavonije i Baranje.

'Osjećam se super. Pozivamo birače da u drugom krugu iziđu u što većem broju. Rezultat od 41 posto je izvrstan. Prezadovoljni smo, ali nismo euforični. Želimo da Osijek postane prava slavonska metropola', rekao je Ivan Radić nakon objave izlaznih anketa.

  • +18
Izborni stožer HDZ-a u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Želim zahvaliti svima koji su izišli na izbore. Čestitka protukandidatima. Protekle četiri godine radili smo kao konstruktivna oporba u Osijeku. Drago mi je da su Osječanke i Osječani to prepoznali. Ne gledamo Osijek kratkoročno', dodao je Radić, a komentirajući protukandidata s kojim bi se mogao naći u drugom krugu te na čije birače računa, rekao je:

'Kao i u prvom krugu, računam na sve Osječane da će podržati novu energiju. Osječanima je dosta podjela, dosta im je svađa, žele izići izvan proračuna. Osječani žele pravu slavonsku metropolu', poručio je Radić.

Izborni stožer HDZ-a za Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Kandidat za gradonačelnika Ivan Radić i kandidat za župana Ivan Anušić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

'Naravno da sve očekujemo na našoj strani. Očekujemo sve da pobijedi zlo', rekao je Berislav Mlinarević nakon objave izlaznih anketa, a potom nakon objave prvih službenih rezultata komentirao:

'Ovo je za mene velik dan s obzirom na to da do danas nisam bio u politici. U drugom krugu računam na sve one koji nisu sada izišli u većoj mjeri. Do sada sam radio samo dobro, išao sam samo naprijed. Vjerujem u potencijal Osijeka. U ovom slučaju računam i na lijeve i na desne, računam i na glasove HDZ-a i SDP-a. Računam na sve. To nije grad HDZ-a. Vidjeli smo što je državna politika učinila od države i Slavonije. Mi možemo bolje, mi to znamo', rekao je Mlinarević za HRT.

Kandidatkinja za županicu Vesna Vučemilović rekla kako se Domovinski pokret 'učvrstio na drugoj poziciji u Osječko-baranjskoj županiji'.

'Vidjet ćemo kako će se formirati Županijska skupština. Obećavam da nastavljamo dalje još jačim tempom nego do sada', poručila je Vesna Vučemilović.

Osvrćući se na izlazne ankete, Vesna Vučemilović u stožeru Domovinskog pokreta u Osijeku rekla je da su one potvrdile njihova očekivanja.

'Očekujemo dobre rezultate u Osijeku. Veseli me činjenica da je naš kandidat blizu drugog kruga', rekla je Vučemilović.

Na pitanje kakve rezultate očekuje za čelno mjesto u Osječko-baranjskoj županiji, za koje je kandidirana ispred Domovinskog pokreta, rekla je da je 'teško išta prognozirati'.

  • +6
Izborni stožer Berislava Mlinarevića Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Pričekat ćemo službene rezultate', rekla je Vučemilović.

Na startu utrke za gradonačelnika Osijeka našli su se HDZ-ov Ivan Radić, SDP-ov Goran Kušec, Berislav Mlinarević ispred koalicije Domovinskog pokreta i Mosta, ali i Vladimir Šišljagić (Snaga Slavonije i Baranje), Vladimir Ham (HNS, HSS, Reformisti), Katarina Kruhonja (Možemo!) i Miroslav Vanek kao kandidat grupe birača.

Svoje mjesto u Gradskom vijeću Osijeka traži osam kandidacijskih lista: Domovinski pokret, koalicija HDZ-NL Ante Đapića-Aktivni nezavisni umirovljenici-HSU-BUZ-HSLS-HDSS, koalicijska lista HNS-HSS-Reformisti, HDSSB, Možemo!, Snaga Slavonije i Baranje, SDP te lista grupe birača Miroslava Vaneka.

Prema izlaznim anketama Ipsosa za HRT, u osječkom Gradskom vijeću sjedit će 15 zastupnika s koalicijske liste HDZ-NL Ante Đapića-ANU-HSU-BUZ-HSLS-HDSS, šest pripada koaliciji Domovinskog pokreta i Mosta, pet ulazi s liste SDP-a, po dva vijećnika pripast će Snazi Slavonije i Baranje i Možemo! te jedan listi HNS-HSS-Reformisti.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, u Osijeku su upisana 89.382 birača koji su mogli glasati na ukupno 117 biračkih mjesta. Do 16.30 svoju građansku dužnost ispunilo je 24.034 birača, odnosno 28,69 posto.