TRAŽI SE RAVNATELJ SOA-E

Tko će biti novi šef tajne službe?

08.09.2012 u 19:46

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović ušli su u zadnju fazu pregovora o smjeni Josipa Buljevića i izboru novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, središnje obavještajne službe u Hrvatskoj

Jutarnji list je dobio potvrdu kako će se o novom šefu SOA-e razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost krajem rujna, nakon Milanovićeva povratka sa zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku. Šefove tajnih službi zajednički potvrđuju šef države i Vlade, a ova odredba već više od desetljeća izaziva sporove pri izboru vodećih ljudi obavještajne zajednice.

Prema visokom političkom izvoru, nedavno je Milanović odbio Josipovićev prijedlog da vodstvo SOA-e preuzme Aleksandar Perković, dugogodišnji obavještajac i savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost. Milanović i Perković poznaju se još iz studentskih dana i pripadaju istoj generaciji, međutim premijer je odbacio mogućnost da njegov dugogodišnji poznanik ubuduće vodi SOA-u. U Predsjedničkom uredu imaju nešto drukčije objašnjenje ove situacije.

U subotu je Josipović u kratkom razgovoru za Jutarnji demantirao da je predložio Sašu Perkovića , ali i dodao kako se radi o stručnjaku koji je nedvojbeno kompetentan za čelnu poziciju u SOA-i. No, po svemu sudeći, Milanović je zauzeo čvrst stav i sada se traži novi kandidat.

Bilandžić najozbiljniji kandidat?

Dr. sc. Mirko Bilandžić najozbiljniji je kandidat da od listopada ove godine postane novi ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije.

Kako tvrde naši izvori, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta dogovorio je svoju kandidaturu za tu poziciju na kojoj bi trebao naslijediti Josipa Buljevića, kojem 10. listopada istječe mandat, piše Večernji list.

Iz Banskih dvora ponuđeno je jednom diplomatu da preuzme SOA-u, ali on je tu ponudu odbio. Stoga se trenutno za šefa SOA-e razmatra imenovanje jednog od pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića. Ovu informaciju potvrdili su u Predsjedničkom uredu, ali uz ogradu kako se 'radi tek o jednom od prijedloga koje predsjednik Josipović i premijer Milanović trebaju pročešljati do kraja mjeseca'.

Premda to odbijaju potvrditi, očito postoje razlike između dvojice vodećih političara o tome tko će ubuduće voditi SOA-u. Uostalom, ovo nije prvi put da o obavještajno-kadrovskim pitanjima dolazi do bitnih razlika između Vlade i Predsjedničkog ureda.
I bivši predsjednik Mesić kao i sada Josipović zainteresirani su za nadzor tajnih službi kako bi se osigurala ravnoteža vlasti. Kada bi obavještajnu zajednicu kontrolirala isključivo Vlada, objašnjavaju na Pantovčaku, u rukama izvršne vlasti našla bi se prevelika moć.

Ivica Račan i Stipe Mesić nisu se dulje od dvije godine uspjeli dogovoriti tko će voditi tadašnju Protuobavještajnu agenciju (POA), a sukobi su poslije nastavljeni i na relaciji Sanader-Mesić. Konačno je za šefa SOA-e 2006. imenovan Tomislav Karamarko, a kada je postao ministar policije, zamijenio ga je Josip Buljević.

S obzirom na Buljevićevu bliskost s Karamarkom i HDZ-om, bilo je jasno da će Milanović inzistirati na njegovu odlasku. Josipović nije imao primjedbi na rad SOA-e, ali isto tako nije imao ni razloga štititi Buljevića. Bila je to i šansa da SOA-u preuzme Perković, međutim, to je propalo. U svakom slučaju, radi se o izuzetno osjetljivom političkom pitanju.