SOCIJALISTIČKI PREDIZBORI

Tko će biti besprijekoran protukandidat Sarkozyju?

27.06.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Francuska socijalistička stranka u utorak otvara unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata koji će se iduće godine suprotstaviti Nicolasu Sarkozyju, što će ujedno biti test za lošu reputaciju socijalista, ozloglašenih zbog egocentrizma i bespoštednih međusobnih borbi

Istraživanja pokazuju da bi socijalisti danas dobili izbore, no francuska ljevica, koja nije osvojila mjesto predsjednika od pobjede Francoisa Mitterranda 1988. godine, bolno je svjesna da se ta podrška može istopiti preko noći. Izbor socijalističkog predsjedničkog kandidata ključan je ukoliko stranka namjerava voditi personaliziranu kampanju i napasti Sarkozyja kao neprincipijelnog, neučinkovitog i vlašću opsjednutog političara.

Ljevica se još uvijek oporavlja od gubitka svog dojučerašnjeg favorita, bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna, optuženog za pokušaj silovanja hotelske sobarice u New Yorku. Socijalisti moraju iznjedriti kandidata besprijekorne osobne i profesionalne prošlosti za moralnu pobjedu u borbi protiv Sarkozyja. Imajući u vidu to da je europska politika čvrsto zaokrenula udesno, kandidat francuske ljevice morat će osvojiti i centriste, kao i dio tradicionalno konzervativnog biračkog tijela.

Stranački predizbori, koji započinju u utorak i završavaju glasanjem u listopadu, uglavnom se svode na dvije ključne osobe: trenutnog favorita i bivšeg stranačkog predsjednika Francoisa Hollandea (56) te aktualnu čelnicu socijalista Martine Aubry (60).

'Dečko iz susjedstva'

Hollande je danas parlamentarni zastupnik iz središnje Francuske, 'dečko iz susjedstva' koji rado pozira fotoreporterima na svom mopedu. Tog vedrog, nekoć dežmekastog političara Francuzi nisu doživljavali ozbiljno sve dok nije radikalno promijenio imidž nakon prekida dugogodišnje veze s bivšom socijalističkom predsjedničkom kandidatkinjom Segolene Royal. Njegovi pristaše tvrde da je riječ o razumnom čovjeku i apsolutnoj suprotnosti Sarkozyju, dok neprijatelji ističu da nikada nije obnašao ministarsku funkciju te da mu nedostaje iskustvo u vanjskoj politici.

Hollande je u ožujku objavio nakanu da postane Sarkozyjev nasljednik. Otada je, u sklopu ponešto staromodne kampanje, osvajajući medije prošao cijelu Francusku, što mu je donijelo prve plodove – najviše Francuza upravo je njega prepoznalo kao političara s najviše predsjedničkih obilježja u posljednjoj anketi Le Mondea.

Arhitektica 35-satnog radnog tjedna

Očekuje se da će Martine Aubry, gradonačelnica Lillea i ljevičarska arhitektica francuskog 35-satnog radnog tjedna, također ući u socijalističku utakmicu s ambicijom da postane žena na čelu Francuske. Jedan njezin saveznik rekao je novinaru Liberationa da će se nastojati prikazati kao 'lijeva Angela Merkel': odlučna, ozbiljna i donekle autoritativna. Njezini suradnici smatraju da bi u 'mačo zemlji poput Francuske', ukoliko se ne postavi tvrdo i dominirajuće, bila otpisana kao nesposobna za vođenje države.

Prva zadaća Martine Aubry bit će uvjeriti Francuze u svoje predsjedničke kvalitete i ambiciju. Prije političkog sloma Strauss-Kahna ona mu je prepustila vodeću ulogu i činilo se da se ne želi gurati u prve redove. 'Znamo da je u potpunosti protiv Hollandea kao socijalističkog kandidata, no želi li ona zapravo sama biti predsjednica?', zapitao se jedan diplomat.

Treća kandidatkinja u igri je Segolene Royal, koja se namjerava natjecati za kandidaturu unatoč porazu koji je pretrpjela od Sarkozyja 2007. godine.

Posljednjih nekoliko tjedana Sarkozyju skromno raste podrška, ponajprije zbog dobrih prognoza za gospodarski rast i minimalan pad nezaposlenosti. No njegova nepopularnost u Francuskoj i dalje ostaje neprikosnovena, na što intervencija u Libiji nije imala nikakav utjecaj.