GfK ZA RTL ISPITAO BIRAČE

Tjedan prije izbora HDZ dvostruko slabiji od Kukuriku koalicije

27.11.2011 u 18:30

Bionic
Reading

Samo tjedan dana prije parlamentarnih izbora, Kukuriku koalicija u Hrvatskom saboru imala bi čak 85 mjesta, dok bi HDZ-u pripalo više nego dvostruko manje – samo 39 mandata, pokazuje istraživanje koje je za RTL provela agencija GfK

Sve ostale stranke daleko su, po istraživanju GfK objavljenom večeras, iza Kukuriku koalicije i HDZ-a.

Po tom istraživanju, provedenom na 4.000 ispitanika u razdoblju od 15. do 25. studenog, HDSSB-u i HSP-u pripala bi po četiri mandata, jedan manje imali bi Hrvatski laburisti – Stranka rada, a don Ivan Grubišić, uz još jednog kandidata sa svoje neovisne liste, sjeo bi u saborske klupe.

Po jedan mandat pripali bi još HSLS-u, HSS-u i Bloku Umirovljenici zajedno koji predvodi Ljubo Jurčić. Ovom projekcijom saborskih mandata nisu obuhvaćena saborska mjesta za manjine, njih ukupno osam, te tri mjesta rezervirana za zastupnike dijaspore.

Ako se potvrdi da će sva tri mandata iz dijaspore pripasti HDZ-u, to bi značilo da tjedan dana od izbora ta stranka, zajedno s Kerumovim HGS-om i DC-om, ima 42 mandata, što i dalje nije ni polovica od 85 mandata koliko bi mogli imati koalicija SDP – HNS – IDS – HSU.

Među ispitanima koji su u istraživanju GfK rekli da će sigurno ili vrlo vjerojatno izaći na izbore, njih 26 posto i dalje je neodlučno, dok 13 posto ne želi reći za koga će glasati. Detaljni rezultati istraživanja bit će objavljeni u ponedjeljak u emisiji 'RTL danas'.